uvijek na mreži

Stiže nova verzija najpopularnije dijete u prošloj godini, prilagođena je vegetarijancima!

Prema istraživanjima koja su analizirala prehrambene pojmove koje ljudi najviše traže na Googleu, najpopularnija dijeta u 2020.godini bila je keto dijeta – sa 623.050 pretraživanja. Kao što vjerujemo znate, riječ je o planu prehrane koji u osnovi uključuje smanjenje ugljikohidrata, koje se zamijenjuju masnoćama životinjskog porijekla.  

Nedostatak ugljikohidrata dovodi tijelo u metaboličko stanje ketoze nakon čega se masti koriste za energiju. Zagovornici vjeruju da kada tijelo dosegne takvo stanje, masti se također pretvaraju u ketone u jetri koji opskrbljuju mozak energijom. Prema stručnjacima, zdrava ketogena prehrana trebala bi se sastojati od oko 75% masti, 20% bjelančevina i tek 5% ili manje od 50 grama ugljikohidrata dnevno. Osim ove standardne keto prehrane postoje i varijacije, na primjer keto dijeta s visokim udjelom proteina čiji su omjeri ponešto drukčiji: 60% masnoća, 35% proteina i 5% ugljikohidrata.

Ako je Keto dijeta bila najpopularnija prošle godine, ove će je kažu stručnjaci, zamijeniti VETO dijeta, a temelji se na kombinaciji keto i vegetarijanske hrane. 

Najjednostavnija definicija veto prehrane je sljedeća: prehrana bogata masnoćama te s vrlo malo ugljikohidrata, no za razliku od tipične keto prehrane koja se prvenstveno oslanja na masnoće životinjskog porijekla, veto prehranom je to preokrenuto. Oslanja se na biljne bjelančevine, koje su joj glavni element. Jedine bjelančevine životinjskog porijekla koje se koriste su iz jaja i mliječnih proizvoda. Hoće li ova dijeta zamijeniti onu najpopularniju, ostaje nam za vidjeti.


Komentiraj