SUPETAR: Promocija dokumentarnog serijala pod naslovom „Hrvatska zajednica u Čileu“

Promocija dokumentarnog serijala pod naslovom „Hrvatska zajednica u Čileu“ pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika i Grada Supetra, održat će se u Supetru na Braču u petak, 17. svibnja 2019. u 19 sati, u velikoj dvorani Waterman forum Svpetrvs hotela.
Televizijski serijal “Hrvatska zajednica u Čileu” snimljen je u produkciji Hrvatske radio televizije – Programa za Hrvate izvan RH, a sastoji se od 5 dokumentarnih epizoda, u kojima su visoko profesionalnim dokumentarističkim stilom obrađene brojne zanimljive životne priče bračkih iseljenika. Procjenjuje se da danas u Čileu živi oko 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka. 

Za promociju u Supetru pripremljena je skraćena 50-to minutna verzija sa najzanimljivijim ulomcima iz svih pet epizoda. Prva nosi naslov “Do kraja svijeta i natrag” i obrađuje povijest dolazaka Hrvata u Južnu Ameriku, još od druge polovice 19. stoljeća te opći pregled današnje hrvatske nazočnosti u Čileu. Druga je “U potrazi za bijelim zlatom” i govori o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea, privučeni „bijelim zlatom“, odnosno natrijevim nitratom koji se tada upotrebljavao kao gnojivo, a sve u negostoljubivim uvjetima pustinje Atacama. U trećoj epizodi “Hrvatski grad na kraju svijeta” tema su prvi Hrvati na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni “zlatnom groznicom”. Danas žive uglavnom u  Punta Arenasu, koji je grad s najvećim postotkom Hrvata na južnoameričkom kontinentu. Četvrta epizoda “Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu” obrađuje hrvatske predstavnike u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Vrlo su istaknuti i u kulturi, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji i poduzetničkim krugovima. U posljednjoj 5. epizodi pod naslovom „Čileanski pisci hrvatskog podrijetla“ spomenut je i podatak da čileanska Akademija za jezik među svoja 34 člana ima i 6 redovnih te 4 dopisna člana hrvatskog podrijetla, a svi potječu upravo s otoka Brača. Autori serijala su Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari Redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan RH HRT-a, tekstove su čitali istaknuti spikeri HRT-a Doris Vučković i Drago Celizić. Producentica je Dragica Blank, a urednik serijala ujedno je i urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije Ivo Kujundžić.

Organizatori promocije su Grad Supetar i Centar za kulturu Brač , a domaćin Svpetrvs hoteli d.d. Uz prigodna obraćanja pokrovitelja i organizatora te projekciju skraćene verzije ovih zanimljivih dokumentaraca, održat će se i panel rasprava na temu Hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi,   na kojemu će sudjelovati: 

Ivana Marković, gradonačelnica Grada Supetra, 

Dr.sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika

Ivo Kujundžić, urednik Programa za Hrvate izvan RHHrvatske radiotelevizije

Tatjana Rau, urednica Međunarodnog radijskog programskogkanala Glasa Hrvatske HRT-a, 

Marianna Campera i Damian Bazan Mamić, autori serijala

Franjo Mlinac, ravnatelj Narodne knjižnice Sutivan i voditelj Zbirke Druga domovina

Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu Brač

U sklopu prezentacije i panela bit će predstavljena i zbirka Druga domovina sutivanske Narodne knjižnice koja sadrži naslove hrvatskih pisaca u iseljeništvu, pretežito u Južnoj Americi. U programu će sudjelovati bračka klapa Blaca.

Facebook Comments