uvijek na mreži

Supetar: U četiri godine proračun narastao za više od 60 posto!

Gradonačelnica Ivana Marković ističe kako je, kada se gleda posljednjih deset godina, Grad Supetar najveća ostvarenja proračuna zabilježio upravo u njezino mandatu

Posljednja godina mandata svake vlasti vrijeme je u kojem se podvlači crta i analiziraju rezultati temeljem učinjenoga u protekle četiri godine. Brojkama koje govore o njezine četiri godine na čelu Supetra definitivno može biti zadovoljna gradonačelnica Supetra Ivana Marković, za čijeg je mandata gradski proračun narastao za čak 61,8 posto.

Kada je preuzela Grad 2013. godine, Ivana Marković zatekla je blokirane račune i preko 21 milijun kuna duga. Uz to, s proračunskim prihodima od 15.1 milijun kuna i rashodima od 19.2 milijuna, Grad je godinu završio s deficitom od 5,7 milijuna kuna.

U roku godinu dana njezina je gradska uprava uspjela odblokirati račune i konsolidirati financije, a u idućem razdoblju riješili su više od 30-tak sporova milijunskih vrijednosti, otplatili brojne dugove, te odradili milijunske projekte i investicije, od kojih su neki, ističe gradonačelnica, povijesni. Prvenstveno tu navodi novu sportsku dvoranu vrijednu 24 milijuna kuna, uređenje luke Vlačice u koju je uloženo 14 milijuna kuna, te oživljavanje gospodarske zone ‘Žedno drage’ kojeg će ove godine omogućiti otvaranje 50-ak novih radnih mjesta.

Kada je riječ o radnim mjestima, podaci Zavoda za zapošljavanje govore o padu nezaposlenosti od 38,27 posto u posljednje četiri godine.

Kada se, pak, gledaju brojke, u 2016. proračunski prihodi iznosili su 25,5 milijuna kuna, što je 13,5 posto više nego godinu ranije, dok su rashodi bili 27,2 milijun kuna, ili 12 posto manje nego godinu ranije.

‘Usprkos sporovima koje smo i tijekom 2016. g, rješavali, gubitak smo sa 8.4 sveli na svega 1.7 milijun kuna’, navodi gradonačelnica i navodi kako je, kada se gleda posljednjih deset godina, Grad Supetar najveća ostvarenja proračuna zabilježio upravo u njezino mandatu. Rekordna je bila 2014. godina, kada je proračun iznosio 36,4 milijuna kuna. Potom ide prošlogodišnji proračun od 25,5 milijuna, proračun iz 2013. od 22,5 milijuna, pa 2015. od 22 milijuna, te onaj iz 2009. od 21,6 milijuna kuna.

S obzirom na izmjene i dopune Prostornog plana Grada Supetra, koje su ovih dana na dnevnom redu Gradskog vijeća, gradonačelnica optimistično gleda na daljnji razvoj i financijsku situaciju u Gradu.

‘Izmjene Plana omogućit će novu izgradnju turističkih, sportskih i drugih sadržaja, te nova radna mjesta. Također, u našem mandatu usvojen je i urbanistički plan za izgradnju novog kampa na predjelu Babin laza, čija gradnja kreće uskoro, što znači daljnje upotpunjavanje turističke ponude’, kaže gradonačelnica, koja posebni provcat očekuje u području nautičkog turizma. (gradonačelnik.hr)

Komentiraj