uvijek na mreži

Sveti Jakov palentu miša

Piše: Ojdana Koharević

Uživate li u vrućinama, obilju sunca, temperaturama na asfaltu s više od 50 stupnjeva ili bi radije jedan dobar višesatni pljusak? Od pljuska do dalnjega ništa, a sunce će nas grijati i na kraju srpnja, nižući iz dana u dan temperature više od 35 stupnjeva! 

Doduše srpanj i jest pravi ljetni mjesec, s najviše sunčanih sati, no ove je godine ljeto doista uranilo, pogotovo u Dalmaciji. Počelo je s vrućinama u svibnju, nastavilo se s lipanjskom žegom na početku klimatološkog ljeta, a dokazalo se u punoj snazi i na početku kalendarskog ljeta. Jedni će reći bilo je tako i prije, spominjat će se ljetni temperaturni rekord od 4.kolovoza 1981.godine kad je u Pločama izmjeren temperaturni rekord od 42,8 stupnja, no prava je istina da vrući periodi počinju sve ranije i traju sve duže, zato se sve teže podnose. Tome svakako treba pridodati i veliki interes medija, ali i razvoj modernih tehnologija koje nam daju na uvid precizne prognoze vremena.

I koliko god se klima mijenjala, a tehnologija napredovala, meteorologija od davnina izaziva interes u narodu pa su i ovi dani pri kraju srpnja poznati u pučkoj meteorologiji. U kontinentalnim krajevima vrijedi uzrečica ‘Jakob kuri, Ana žari’ a to su upravo ova dva dana, 25. i 26. srpnja. U našim dalmatinskim pučkim zapisima stoji izreka ‘Sveti Jakov palentu miša’, što znači da u Dalmaciji nakon dugotrajne suše kiša o sv. Jakovu pridonosi dobrom urodu kukuruza.

Kiša kažete? Odavno je većina polja u Dalmaciji vidjela nije, zemljoradnici je s razlogom zazivaju, a hoće li sve nas uskoro osvježiti nitko ne zna. Do daljnjega sunce, vrućina i žega, preživjeli smo štošta, preživjet ćemo još jedno ljeto i novi toplinski val.

Komentiraj