uvijek na mreži

Tarte Tropézienne – slastica slavne glumice

 Na snimanju filma I Bog stvori ženu u Saint-Tropezu, poljski pekar koji j u to vrijeme bio vrlo popularan, Alexandre Micka brinuo se da filmska ekipa ne bude gladna. Jednog dana ponudio im je pitu koju mu je majka pekla dok je bio dijete. Brigitte Bardot se toliko oduševila kombinacijom lagane kreme i mekog tijesta pa je htjela saznati kako se zove ta slastica. No, pekar je kazao da nema ime. Brigitte je predložila da se poslastica nazove po Saint-Tropezu, i tako je nastao tarte tropézienne.

Zbog jedne Lene sam odlučila isprobati recept pa ga evo dijelim s vama.

Sastojci za tarte tropézienne

1 i 1/4 žličice suhog kvasca
2 i 1/2 žlice toplog punomasnog mlijeka 
šalica brašna 
1 i 1/2 žlica šećera 
1 jaje
1/4 žličice soli 
1 žličica ekstrakta vanilije 
3 žlice maslaca sobne temperature

Krema: 
2,5 dcl mlijeka
2 jaja 
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
20 g jestivog škroba
pola mahune vanilije

žlica ekstrakta vanilije

50 g maslaca

jaje za glazuru 
grilijaž šećer

1. Pomiješajte kvasac i toplo mlijeko (45 °C) pa ostavite 5 minuta. 

2. Pomiješajte brašno i šećer, dodajte aktivirani kvasac i izmiksajte na sporijoj brzini. 

3. Dodajte jaja, sol i vaniliju pa miksajte 5 do 8 minuta. Ubacite šnitu po šnitu maslaca pa ubrzajte miksanje. 

4. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu pa oblikujte tijesto u disk, stavite ga u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči. 

7. Nakon što se tijesto diglo, malo ga razvucite pa ponovno pokrijte folijom pa stavite u zamrzivač na pola sata. 

8. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvucite ga u krug širine oko 15 centimetara pa ostavite da se diže jedan sat. 

9. Zagrijte pećnicu na 180 °C i izmiješajte jaje pa premažite tijesto i posipajte ga grilijaž šećerom – šećerom u granulama. 

10. Pecite oko 25 minuta pa ostavite neka se ohladi na sobnu temperaturu. 

KREMA:

Istucite jaja, šećer i vanilin šećer mikserom. U posudu stavite kuhati mlijeko u kojeg ste dodali satruganu polovicu vaniije. U smjesu s jajima dodajte jestivi škrob i dvije žlice zgrijanog mlijeka. kad “temperirate” smjesu s jajima, dodajte u posudu s mlijekom i pjenjačom miješajte dok se ne zgusne. Kad je maknete sa štednjaka, ohladite i dodajte maslac.

Ohlađeni “tart” prerežite na pola i napunite kremom. I VOILA!

Komentiraj