uvijek na mreži

Tončica je hrvatski Zorro – od baleta do mačevanja

Prva pomisao kada vam netko spomene mačevanje ide prema mušketirima ili filmu Zoro… Ona nije jedna od četiri mušketira, nije Zorro, ali barata mačom poput njih. O Tončici Topić je riječ, najboljoj hrvatskoj mačistici… Trenutno je u Zagrebu, nastupa za Zagrebačku školu mačevanja, ali prve korake napravila je u Splitu za kojeg je nastupala do odlaska na studij.
– Moje srce će uvijek pripadati Splitu, ali zbog tehničkih razloga sam u Zagrebu, ovdje radim, treniram. Mačevanjem sam se počela baviti u četvrtom razredu osnovne škole, nastavila ga dok sam pohađala splitsku III. gimnaziju, a odlaskom na studij matematike u Zagreb morala sam promijeniti i klupsku sredinu – priča nam 24-godišnja Tončica, osmostruka prvakinja Hrvatske, koja se nakon završene matematike zaposlila u Croatia Osiguranju.


Otkud u mačevanje, kako netko uopće krene s treningom.
– Moja priča je jednostavna. Školski prijatelj Luka trenirao je mačevanje, a ja balet. Dogovorili smo se da on dođe pogledati balet, a ja mačevanje. I kad sam došla i pogledala mačevanje ostala sam u sportu. Luka nije upisao balet, hahahaha. Nekako sam se odmah kliknula s mačevanjem, to je plemeniti sport u kojem je važna inteligencija i preciznost. A ozračje u klubu u Splitu je iznimno, poput obitelji – kazuje Tončica.

Za nju će u svijetu mačevanja kazati da je prava hrvatska ikona, harala je gdje god je stigla, imala zapažene uspjehe na europskoj i svjetskoj sceni. Jedino što joj nedostaje je nastup na Olimpijskim igrama.
– Prije pet godina možda sam i mogla u London, ali tada sam bila prva godina fakulteta, bilo je propustiti godinu i boriti se za OI, izabrala sam fakultet. Kad danas razmišljam o tome, možda sam i pogriješila, nikada neću znati. A lani za Rio ostala sam kratka za malo, izbacila me Šveđanka. Naravno, Olimpijske igre su san, a hoću li otići ni sama ne znam. Radim svaki dan od 9 do 17, puno bi se stvari trebalo poklopiti. Nema vam kruha, mislim na financije, od mačevanja, a ne želim biti preveliki uteg za moj savez. Ima dosta mladih cura koje dolaze, izdvojila bih Paulu Jukić i Anu Mesić, a kod muških odličan je u floretu Petar Fileš. Ne želim im biti opterećenje – skromno i zrelo govori nam Tončica Topić.

Mačevanje joj je donijelo puno lijepih prijateljstava, putovanje, poznanstava, ali i smiješnih situacija. Kada zgodna djevojka izađe vani i u razgovoru kaže da trenira mačevanje…
– Ajme, jel’ ozbiljno, to je najčešće pitanje – smije se Tončica.
– Bilo je svakojakih uleta, alo mala, oćemo se mačevati, pa ko koga prvi. A što ću, nasmijem se, razumijem to čuđenje. Već sam spremna na stalna objašnjavanja zašto i kako mačevanje – kaže Tončica.
U svoj Split vratit će se na kup Svetog Duje, koji se održava ovog vikenda.

– Bit će to vrhunski turnir. Uz Olimpijske igre, europska i svjetska prvenstva imate osam Grand prix turnira i onda slijede sateliti. Naš turnir je među tim satelitima. Prošle godine bila sam treća, ove godine sebi sam zacrtala stepenicu više – zaključila je Tončica Topić uz poziv gledateljima da dođu na kup Svetog Duje što se održava u Sportskom centru Gripe.

foto: privatni album

Komentiraj