uvijek na mreži

Trčanje sprečava starenje

Neke studije iz 2018. godine pokazale su kako trčanje pomaže zdravlju mozga, a analizirajući istraživanje koje je uključilo ukupno 232.149 sudionika, otkriveno je kako postoji veza između trčanja i 27 posto nižeg rizika smrti.

Ponato je kako svaka aerobna vježba, kardio, uključujući jogging, omogućava kontrolu stresa i prevladavanje anksioznosti. Osobe koje redovno trče imaju bolji i kvalitetniji san, zato se jogging preporučuje u slučajevima kada je san poremećen. Trčanje, poput meditacije, pomaže da se odvratimo od svakodnevnih misli i svakodnevnih problema.

Za održavanje stabilnog nivoa šećera potreban nam je hormon kortizol. Ističe se ne samo tijekom stresa nego i kod dužeg napora, poboljšavajući naše trkačke performanse. Stoga, ako ste imali naporan dan, najbolje je ići na trčanje, slanjem kortizola u korist organizma.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i nacionalne preporuke za tjelesnu aktivnost u mnogim zemljama sugeriraju da bi odrasli ljudi trebali raditi najmanje 150 minuta vježbi umjerenog intenziteta ili 75 minuta snažne tjelesne aktivnosti u sedmici.

Komentiraj