uvijek na mreži

Treći festival brodova, mora i mornara “Dani u vali” održat će se od 11. do 15. rujna ove godine u Starom Gradu

Treći festival brodova, mora i mornara “Dani u vali” održat će se od 11. do 15. rujna ove godine u Starom Gradu na otoku Hvaru, te okupiti u starograjskoj vali dugoj pet nautičkih milja veličanstvenu flotu od preko 80 tradicijskih brodova.
Podsjetimo, ova je manifestacija započela 2016. povodom proslave 2400 godišnjice utemeljenja antičkog Farosa (Paiza) današnjeg Starog Grada. Gradsko vijeće donijelo i odluku da se festival ne održava uzastopno svake naredne godine već bienalno (svake druge godine u isto vrijeme). Na taj način je izostala festivalska 2018. godina, a osnivači i nositelji Festivala Grad Stari Grad i Turistička zajednica Staroga Grada u dogovoru s organizatorom Festivala Udrugom za promicanje hrvatske maritimne baštine ‘Cronaves’ dogovorili su organizaciju Festivala u 2019., 2021. i 2023. godini.


Ove se godine očekuje sudjelovanje oko 80 tradicijskih barki s područja cijelog hrvatskog Jadrana od Istre do Dubrovnika. Na Festivalu 2017. godine su sudjelovali Talijani sa svojim brodovima predstavljajući talijansku maritimnu kulturu i baštinu, a novost i iznenađenje ovogodišnjeg festivala bit će i sudjelovanje brodova iz susjedne Crne Gore čiji su se brodari pod vodstvom poznate kalafatske obitelji Bokovac iz Bara odazvali pozivu organizatora Festivala ‘Dani u Vali’.

Poseban poziv za sudjelovanje u festivalskom programu upućen je Koordinaciji udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre sa ponudom organizatora da zauzmu mjesto festivalskog specijalno počašćenog gosta.

Komentiraj