uvijek na mreži

Tri nove prijestolnice kulture u 2023. godini

Od 1. siječnja tri grada nose titulu Europske prijestolnice kulture u 2023. godini: Elefsina (Grčka), Temišvar (Rumunjska) i Veszprém (Mađarska).

ELEFSINA

Ovogodišnji gradski umjetnički program nosi naziv ”Misteriji tranzicije”, čime se nadovezuje na elefsinske misterije drevne Grčke. Otvorenje programa započinje svečanom ceremonijom 4. – 5. veljače, a godišnji program sadrži 465 događanja koja uključuju 130 projekata.

Program ima tri glavna dijela: ljudi/društvo, okoliš i rad. Okoliš će biti u posebnom fokusu, s obzirom na to da je Elefsina postindustrijski grad koji je – kao i ostatak svijeta – suočen s izazovima koje predstavljaju klimatske promjene.

Elefsina je četvrti grad u Grčkoj koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture (EPK). Atena, mjesto na kojemu je pokrenut EPK, prvi je grad u Grčkoj koji je nosio tu titulu. 

Program Elefsine za 2023.

TEMIŠVAR

1884. Temišvar je bio prvi grad na kopnenom dijelu Europe koji je imao javnu rasvjetu. 1989. godine prve su iskre revolucije protiv Ceaușescuovog režima zapaljene na njegovim ulicama. 2023., Temišvar će kao nositelj titule EPK osvijetliti dijalog o hrabrosti i raznolikosti.

Tematski program ”Sjaj svojim svjetlom – osvijetli svoj grad” kreće s ceremonijom otvorenja 17. – 19. veljače. Program je strukturiran oko ljudi, mjesta i odnosa.

Kroz godinu će biti organizirane razne konferencije, seminari i radionice, kao i izložbe, performansi te razni festivali glazbene i izvedbenih umjetnosti.

Program Temišvara za 2023.

VESZPRÉM

Poznat kao ”grad kraljica”, Veszprém je drugi mađarski grad koji nosi titulu EPK nakon Pécsa 2010.

Veszprém je drugi rumunjski grad nakon Sibiua koji nosi titulu EPK. Titula je regionalnog karaktera i Veszprém ju dijeli s regijom Bakony-Balaton.

Preko sto gradova i sela iz tri susjedne oblasti u suradnji su razvile preko tisuću ambicioznih i uzbudljivih projekata za 2023.

Ceremonija svečanog otvorenja u Veszprému održan je od 21. – 22. siječnja. Pod nazivom ”Dođi sjaj s nama!”, godišnji program događanja uključuje glazbene i plesne festivale, umjetničke izložbe, performanse, gastro i vinska događanja, itd.

Program Veszpréma za 2023.

POZADINA

Inicijativa Europske prijestolnice kulture pokrenuta je 1985. godine i razvila se u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici. Ciljevi ove inicijative su relevantniji nego ikad – pružiti Europljanima priliku da saznaju više o kulturama jedni drugih kako bi uživali u njihovoj zajedničkoj povijesti i vrijednostima te kako bi iskusili osjećaj pripadnosti istoj europskoj zajednici i razvili europske kulturne veze i partnerstva te naglasili ulogu kulture u razvoju gradova.

Izvor:

https://culture.ec.europa.eu/news/three-new-capitals-of-culture-for-2023

Komentiraj