uvijek na mreži

Tuna s udice, nonine recepture i inovativni proizvodi Gastro ribarnica Brač oduševili su na Biseru mora 2021

chef Željko Neven Bremec je pripremom delicija za goste manifestacije predstavio program Gastro ribarnica Bračtvrtke Centaurus. Između ostalog, “tunu s udice” i proizvode brenda Amare koji objedinjuje namirnice Jadranskog mora pripremljene i na tradicionalni starinske načine, kao i Centaurusova inovativna rješenja. Amare je program slano-mariniranih proizvoda (inćuni) te mariniranih kozica u širokoj lepezi vrsta i veličine pakiranja. U novije vrijeme imaju vlastitu proizvodnja temeljaca od riba, kozica i škampi, kao i popularne burgere do riba i rakova.

“Najosnovnije namirnice i prirodni sastojci osiguravaju zaista vrhunske proizvode koji sjedinjuju osjećaj ugode pri konzumiranju te istovremeno blagonaklone za zdravlje ljudskog organizma. Šalša od poma BRAČ, šalša s kozicama BRAČ su noviteti su gdje nudimo tradiciju dostupnu svima. Zadnji u nizu od novih proizvoda je vrhunsko Amare ulje od škampa koje služi kako bi se zahvaljujući esenciji škampa podigla kvaliteta pripremljenog jela kako okusom tako i vizualno ako vrsta jela isto dopušta – istaknuo je Marko Reić iz Centaurusa.

Gastro ribarnica Brač naš su pouzdani partner koji jamči “sve iz mora” i domaće proizvode koji su neizostavni dio naših natjecanja, cooking showova i edukacija za profesionalce i građanstvo. U posljednjem desetljeću nametnuli su se kao jedan od vodećih dalmatinskih distributera svježe i smrznute morske, riječne ribe, rakova, školjaka i mekušaca. Na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, prisutni su u preko tisuću restorana i hotela te specijalizirani su za nabavku i distribuciju namirnica za kuhinje srednjeg i visokog ugostiteljstva.

– Izuzetno smo dobro prihvaćeni i kod inozemnih jahti kao i u čarter tvrtkama gdje smo redovito prvi izbor kod nabavke namirnica iz mora. Zadovoljstvo dugogodišnjih poslovnih odnosa daje nam za pravo da se preporučimo svim potencijalno novim kupcima kako bi im olakšali nabavku vrhunskih namirnica potrebnih za poslovanje. Također dosta energije polažemo na konzultantske usluge chefovima koji su spremni u suradnji podizati standarde gastronomije zajednice gdje djelujemo – dodali su iz Centaurusa.

Također, mali smo prilike na prezentaciji upoznati se s ulovljenom, ne uzgajanom tunom koja im zauzima značajno mjesto u ponudi. Imaju je u šest razreda kvalitete te svaki razred daje maksimum u svojoj kategoriji. Tu je i asortimana ”ready to cook” koji su uvijek dodatni benefit kuhinjama s malim manevarskim prostorom te kuhinje koje imaju nedovoljno osoblja. Dodatna prednost je i jednostavnija izrada ”food cost” tanjura upotrebom navedenih artikala.

Bremec je meso Bluefin i Yellowfin tune iskoristio za carpaccio s narančinim sokom i kaparima, tatar od tune i havajsku poke bowl salatu sa sushi rižom. S gradela za posjetitelje manifestacije stigli su odresci tune s purom i Hollandaise umakom od jedinstvenog austrijskog QimiQ vrhnja, koje u sebi ima 1 posto goveđe želatine i nosilac je dva svjetska food Oscara.

Inače imamo šest razreda tune, a posebno mjesto smo danas posvetili ulovljenoj, ne uzgajanoj tuni koja nam zauzima značajno mjesto u ponudi. Najcjenjenija Bluefin tuna zakonom je zaštićena, a na našu sreću obitava u Jadranskom moru, pa imamo privilegiju da istu možemo komercijalno koristiti pazeći na njezine cikluse. Uvrstili smo je u našu ponudu svježu i ulovljenu udicom. Dostupna je skoro 10 mjeseci u godini, no ne i u lipnju kad se povlači u dubinu zbog mrijesta – naveo je Reić.

Uz tunu poslužen je asortiman vinarije Stina iz Bola kao što su Godiment pjenušac, Rudiment, Vugava, Bogomdon, bračka vina koja se rade inspirana otočkim kamenom, tradicijom, posebna i s pričom koja je započeta 1903. godine.

Komentiraj