uvijek na mreži

U špagete carbonara ne ide ni parmezan, ni vrhnje


Špageti carbonara – tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od tjestenine, sira, jaja i slanine uvijek nas iznova oduševljava svojom jednostavnošću i puninom okusa. No, iako je ovo popularno jelo gotovo za svega 15 minuta, ono ne uspijeva baš svima.

Za pripremu prave, autentične i kremaste carbonare potrebno je malo vještine i svladavanje tehnike pripreme, a prema orginalnom receptu za “pasta carbonara” potrebni su vam ovi sastojci:

200 grama špageta, 80 grama slanine guanciale (slanina od svinjskog obraza koja se može zamijeniti pancetom)

30 grama sira Pecorino, 1 jaje i svježe mljeveni crni papar

PRIPREMA:

  • Skuhajte tjesteninu prema uputama s pakiranja
  • Slaninu narežite na sitne kockice (cubetti) i prepržite ih na tavi na umjerenoj temperaturi
  • Pospite svježe mljevenim paprom
  • Kad se otopi višak masnoće iz slanine maknite s vatre, a u tavu ubacite špagete i dodajte par žlica vode od kuhanja koja će poslužiti kao baza za umak te istovremeno zaustaviti proces proces prženja
  • U tavu dodajte jaje koje ste izmutili s naribanim Pecorino sirom i sklonite sa vatre
  • Miješajte dok tjestenina ne bude u potpunosti prekrivena umakom
  • Istresite tjesteninu na tanjure, preko svega naribajte preostali sir i poslužite dok je vruće
  • Upamtite da se vrhnje nikada ne stavlja u ovo omiljeno talijansko jelo, a da bi okus bio autentičan potreban je sir Pecorino, a ne parmezan. Naravno, onaj koji ste netom prije naribali…Buon appetito! 

Komentiraj