uvijek na mreži

U splitskom škveru obilježena 31. godišnjica osnutka „škverskog bataljuna”

U splitskom škveru obilježena 31. godišnjica osnutka „ škverskog bataljuna, osnovanog 16.listopada 1990. godine.

Ivana Serdarević Bravić u ime Ministarsta  branitelja, Damir Gabrić ispred Splitsko-dalmatinske županije, Zdravko Parčina ispred Grada Splita, Ivica Franić u ime  MUP-a, Boško Ramljak u ime Brodosplita, te predstavnici Udrege HVIDR-e Split uz nazočnost pripadnika ” škverskog bataljuna “ i ostalih članova UVDR “ Brodosplit ”danas  su u Parku hrvatskih mučenika u splitskom škveru položili vijence i zapalili svijeće u spomen na dvadesetoricu škverana koji su položili svoje živote na oltar domovine.

Splitski je škver iznjedrio 3500 branitelja koji su se borili u gotovo svim postrojbama  Hrvatske vojske.

– U škveru je tada bio centar otpora u Dalmaciji. Ante Bužančić zasigurno nije slučajno među prvima krenuo a završio kao zadnji branitelj koji je poginuo u Domovinskom ratu. Vojarna Lora, uz dužno poštovanje admiralu Letici trebala se zvati imenom Ante Bužančića koji je zajedno sa svojim suborcima 6 mjeseci vojarnu Lora držao pod opsadom- kazao je Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit, spomenuvši se i današnje godišnjice pogibije heroja Vukovara Blage Zadre.

U ime Brodosplita savjetnik uprave za korporativnu sigurnost gosp. Boško Ramljak izrazio je riječi ponosa i zahvale škveranima koji su u tim teškim i turbulentnim vremenima stali na branik Domovine. Škverski branitelji bili su zaglavni kamen obrane i stvaranja hrvatske države, te se na temeljima njihovog rada i danas razvija vojna industrija u Brodosplitu. Ova uprava danas i u budućnosti čvrsto će stajati uz svoje branitelje.

Bataljun je formacijski brojio 340 pripadnika, a prvi zapovjednik bio je danas pokojni Stipe Bilokapić, pukovnik HV-a. Njegov zamjenik bio je pukovnik Josip Tešija, zapovjednici satnija bili su bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić. Milan Kuzmanić, ispred MUP-a, bio je zadužen za ustroj, popunu i nabavku naoružanja.

Škverski bataljun imao je zadaću osiguranja vojarni “Lora” i “Visoka”, kontrolu prometnica u gradu, uz istodobne aktivnosti oko organiziranja proizvodnje naoružanja i opreme za potrebe obrane Hrvatske. Svoj obol pripadnici ovog bataljuna dali su 6. svibnja 1991. godine, kada su s ostalim radnicima škvera, drugih splitskih tvrtki i građanima pred Banovinom stali u obranu slobode.

Komentiraj