uvijek na mreži

Udari sinoćnje orkanske bure ipak nisu bili rekordni

Piše: Ojdana Koharević

Orkanska bura koja je u subotu navečer i u noći na nedjelju izazvala kaos u Dalmaciji, a najviše u Splitu, dosezala je brzinu od čak 153 kilometara na sat. Bura, jedan od zaštitnih meteoroloških, ali i životnih fenomena u Dalmaciji puše na ovom dijelu Jadrana nekoliko puta tijekom godine, no rijetko dostiže ovakve brzine poput orkana koji je sinoć i noćas zahvatio Split. U naletu jakog vjetra padala su stabla, vatrogasci su bili aktivni cijelu noć, a posla će imati i tijekom nedjelje, blokiran je promet na Brzoj cesti Solin-Klis, a zatvorena je i jedna od najfrekventnijih ulica u samom središtu Splita…. Ovako jaki udari sjevernog vjetra u Dalmaciji zabilježeni su točno prije 3 godine, tada je, prema podacima DHMZ-a, bura u

Makarskoj 5.veljače 2020. puhala na udare do orkanskih 169 kilometara na sat. Bura je prije tri godine divljala i u  dubrovačkoj zračnoj luci kada su izmjereni udari do 133 kilometara na sat. Na Marjanu  su toga dana zabilježeni udari do 126 kilometara na sat.

Kad je o buri riječ, u meteorološke rekorde spada i veljača 2019.godine kada je 23. veljače 

izmjeren najjači udar bure u povijesti meteoroloških mjerenja na Marjanu od čak 176 kilometara na sat što je do tada bila najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu. Uz ovu veljaču 2023.godine i onu otprije tri godine, u meteorološkim arhivama je i burni 9.veljače 

2015. godine kada je zabilježen orkanski udar bure od 155 kilometra na sat.

U pučkoj, ali i u službenoj  meteorologiji  poznate su ‘marčane bure’ 7.17.i 27. ožujka, koje se znaju ostvariti, ali i znatno podbaciti pa bura umjesto početkom ožujka zapuše tek 10.dan u mjesecu, a bilo je i godina kad su se dvije marčane bure spojile u jednu i puhale nekoliko dana za redom. Osim zimi, bura zna divljati i u jesen, bilo je tako daleke 2004. kada je Dalmaciju 14. studenoga poharala snažna ciklona, a uz hladnoću, snijeg i led puhala je orkanska bura brzinom od čak 176 kilometara na sat. 

Divlja zimi, u jesen i u proljeće, no bura zna iznenaditi u sred ljeta, bilo je tako u kolovozu 2016. kada je orkanska bura odpuhala ljeto i ohladila zrak za desetak stupnjeva.

Hoće li bura oslabiti i prestati? Hoće, sljedećih dana će biti manje vjetrovito,  sunčano, ali i prilično hladno, u Zagori i do nekoliko stupnjeva ispod nule, a uz obalu i na otocima danju će zagrijati do najviše 10 stupnjeva. 

Rekli bismo, prava zdrava zima, kakvu odavno priželjkujemo.

Komentiraj