uvijek na mreži

UJEDINJENO KRALJEVSTVO: Na dvoru će biti proglašeno osam dana žalosti, kraljica može napraviti i jednu iznimku

Nakon smrti princa Filipa, na dvoru će biti proglašeno osam dana žalosti, očekuje se od svog osoblja u palačama da žaluju za princom, a tijekom tog perioda sve britanske zastave u Velikoj Britaniji moraju biti spuštene na pola ‘koplja’ – izuzev one na Buckinghamskoj palači. Međutim, očekuje se da će kraljica napraviti iznimku od pravila i narediti da se i ta zastava spusti napola, kao što je učinila nakon smrti princeze Diane zbog golemog pritiska javnosti koja je to zahtijevala.

Princ Filip, vojvoda od Edinburgha bio je sin je grčkog princa Andrije iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg (1882.-1944.), ogranka Oldenburgovaca i princeze Alise od Battenberga (1885.-1969.)

Školovao se u Velikoj Britaniji, a tijekom II svjetskog rata sudjelovao je s Kraljevskom mornaricom u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku. Godine  1947. postao je britanski državljanin i odrekao se prava na prijestolja Grčke i Danske, te je uzeo anglizirano majčino prezime Mountbatten. Nakon što se odrekao grčke i danske krune, prešao je s grčkog pravoslavlja na anglikanstvo. Krajem iste godine oženio se daljnjom rođakinjom princezom Elizabetom te je primio naslove vojvode Edinburghagrofa Merionetha i baruna Greenwicha.

Nastavio je službu u britanskoj Kraljevskoj mornarici do ustoličenja Elizabete za kraljicu 1952. godine. Godine 1957. imenovan je Princom Ujedinjenog Kraljevstva, a 1960. donesena je odluka kojom će članovi dinastije nositi prezime Mountbatten-Windsor.

Komentiraj