uvijek na mreži

Uz pomoć cvrčaka možete doznati temperaturu, evo metode!

Piše: Ojdana Koharević

Temperature zraka mjere termometri, u ova moderna vremena mobiteli, a koliko nas stupnjeva Celzijusovih grije mogu nam otkriti i –  cvrčci. 

Ovo nije jedna od zafrkantskih teorija u koju će naivno povjerovati šira javnost, zezalica za dokone, a niti izmišljotina modernoga vremena i ekspanzije interneta već ima uporište u znanosti u dalekom 19.stoljeću.

Tako je američki fizičar Amos Emerson Dolbear još 1897. godine u časopisu ”Američki prirodnjak“ objasnio kako neki cvrčci rade kao – prirodni  termometri. Fizičar je objasnio da cvrčci imaju hladnu krv i stoga su vrlo osjetljivi na temperaturu, što je toplije, cvrčci su sve glasniji. 

A kako se uz pomoć cvrčaka može doznati temperatura? Za ovo vam treba tek malo koncentracije i manje od pet minuta. Tako treba izbrojiti broj cvrčkovih glasanja u minuti, od toga oduzeti 40, ovaj broj podijeliti sa 7, zatim dodati 10 i eto nam tražene temperature bez termometra i mobitela.

Postoje i drugi izračuni, no ova formula američkog fizičara iz 19.stoljeća čini se najtočnija. 

Probajte i uvjerit ćete se. 

Inače, cvrčci se ne glasaju ispod temperature od 25 stupnjeva, a zanimljivo zvuči činjenica da se u svijetu ovih insekata čuju samo mužjaci koji, poznato je, imaju karakterističan, prilično glasan ton.

Uz cvrčke je povezana još jedna zanimljivost; pjev cvrčaka je u stvari poziv na parenje. Ženke cvrčaka čuju poznati zvuk, dolete do mužjaka, parenje traje samo desetak minuta, mužjak nastavlja sa svirkom, a ženka polaže jaja… 

Cvrčci su mnogima asocijacija na ljeto, razbibrigu i odmor, no ima i onih kojima ovaj zvuk smeta. Tako su se turisti u francuskom selu Beaussetu, nedaleko od Toulona, žalili načelniku da im ti kukci svojom pjesmom remete mir i  odmor. Neki su i išli i dalje i čak se raspitivali postoji li nekakav insekticid koji bi ih zauvijek utišao i tako im osigurao odmor. 

Na ovo se možemo samo nasmijati i uživati u cvrčcima do daljnjega, brojite ili samo pogledate na termometar ili mobitel, sljedećih će se dana cvrčci naraditi i prebaciti normu.  Čut ćemo ih non-stop jer nas čeka prava žega, od noćnih 26, 27 stupnjeva Celzijusovih do dnevnih temperatura i iznad 40 stupnjeva.

Nešto ugodnije bit će samo u brdskim predjelima no i tamo će cvrčaka i žege iz dana u dan biti sve više. 

Komentiraj