uvijek na mreži

UZ SVJETSKI DAN METEOROLOGIJE: “Ožujak – luđak”

Piše: Ojdana Koharević

Oni nas svakodnevno obavještavaju o vremenu,a njihov je dan jedini u godini, danas, 23.ožujka kada meteorolozi diljem svijeta obilježavaju Svjetski dan meteorologije, sretan im njihov dan. 

Nismo sigurni kakvo je vrijeme bilo tog 23.ožujka 1950. no tad je na inicijativu Svjetske meteorološke organizacije, upravo 23.ožujak proglašen Svjetskim danom meteorologije.

Iako se obilježava od sredine prošlog stoljeća, meteorologija se sustavno počela proučavati još u 17.stoljeću kada je prva tumačenja  meteoroloških pojava dao Aristotel u djelu ‘Nebeske pojave’ , a tada su se počeli primjenjivati prvi instrumenti za mjerenje meteoroloških elemenata, zatim se krenulo s uspostavom prvih meteoroloških postaja. Dva stoljeća poslije zabilježene su i prve prognoze za javnost, objavljene u Engleskoj 1861. godine, a od tada se u meteorologiji koriste sve točniji instrumenti kako bi vremenske prognoze bile što točnije.

A gdje je na toj svjetskoj meteoslici naša zemlja? Možda ćete se iznenaditi, ali itekako idemo ukorak sa svjetskom meteorologijom jer su meteorološke postaje kod nas osnovane upravo u 19.stoljeću, u Dubrovniku  1851. godine, u Staroj Gradiški i Zagrebu 1853. godine,  na Visu 1857. na Hvaru  1858. , u Splitu 1859.godine pa je do 1900. osnovano čak 168 postaja.

I koliko god se tehnologija razvijala, za veliki dio točnih prognoza zaslužna je pučka meteorologija, jer narod je, poput Aristotela nekada, tako i u ovo moderno vrijeme, svoje prognoze temelji na pučkoj meteorologiji. 

Tako se za mjesec u kojem slave meteorolozi, ožujak, vezuju brojne izreke u pučkoj meteorologiji koje potvrđuju kakvo nam vrijeme ovaj mjesec može donijeti. Jedna od njih je ‘Ožujak laže i snijegom maže, ispod snijega travu kaže’, a druga ‘Ako u ožujku igraju mušice, za travanj pripremi rukavice’. O tri marčane bure, uglavnom se više manje sve zna, a ova koja nas upravo hladi je ona treća,a posustat će do kraja dana. Što će doći nakon bure? Svakim danom sve toplije, a od četvrtka pravo marčano sunce, a njega se, kažu, treba čuvati.

I sve to u istom mjesecu, od minusa do gotovo 20 stupnjeva, nije čudno što se ovaj mjesec naziva ‘ožujak-luđak’.  

Komentiraj