uvijek na mreži

VIDEO: Novu neobičnu pjesmu klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca predstavlja spotom koji je snimljen gdje i kultna serija “Igra prijestolja”

za klape Cambi iz Kaštel Kambelovca velikih je i bogatih 35 godina glazbenog puta. Osvojili su pregršt nagrada, na ramenima nose čak 10 Porina, kao doma su u Omišu i Šibeniku. Na novom albumu “Daj da budem tvoj” nalazi se pjesma etno-zvuka “Tuge dolaze“, zanimljive glazbene i ritmične podloge, za koju su ovih dana snimili spot u srednjovjekovnom ambijentu na tvrđavi Klis, lokaciji gdje se snimala megapopularna TV serija “Igra prijestolja“.

Pjesmu “Tuge dolaze“, koja odskače od svih drugih pjesama s albuma, potpisuju Ivan Ivanišević (glazba i tekst) i Igor Ivanović, Marko Vojvodić i Tonči Tranfić (aranžman). A koliko je cijelom timu važna ova suradnja, najbolje pokazuju njihove izjave.

Voditelj klape i autor vokalnog aranžmana Tonči Tranfić također nam opisuje čari stvaranja nove glazbene uspješnice:

Na prvo slušanje pjesma je energična, mračna i neobična, pogotovo za glazbeno tijelo kao što je klapa Cambi koja je desetljećima svojim tradicionalnim a cappella izričajem opjevavala ljepote koje krase našu zemlju, a pogotovo dalmatinsko podneblje. Neki bi ovu pjesmu mogli doživjeti kao koketiranje s folk glazbom, ali to bi bilo potpuno pogrešno. Ova pjesma, zavijena molskim harmonijama i složenim ritmom, želi izraziti svu težinu emocija koje pogađaju protagonista pjesme. Zato je ona energična, iskrena i bez zadrške. Momci iz klape Cambi uspješno su prenijeli emociju koju sam vokalnim aranžmanom htio predočiti. Svladali su izazovno brz tempo i guste harmonije klapskog sloga pa je snimanje koje smo obavili “po starinski”, svi odjednom, prošlo iznimno ugodno. Za to je zaslužan i naš snimatelj zvuka Damir Marušić. Instrumentalni aranžman Igora Ivanovića svojom jr napetošću i energijom upotpunio fabulu ove pjesme na najbolji mogući način.

Ivan Ivanišević kaže nam da je ovo već treći singl s kojim nastavlja uspješnu suradnju s momcima iz klape, nakon pjesama “Gradovi uz more“, koja je nastala s Matkom Šimcem, i “Zemjo vikovna“:

Pjesma mi je zaista intrigantna jer se stilski razlikuje od većine odličnih pjesama koje smo navikli slušati od klape Cambi iz njihova bogatog opusa. Oblikovana je u složenoj mjeri 7/8 koja nije karakteristična za pojam dalmatinske klape, ali njezin ritam muzikalno naglašava težinu osjećaja o kojima govori. Samim time je i izbor instrumenata različit, kao i uopće pristup aranžiranju vokala i pjesme. Glazba ne poznaje granice pa sam slijedom toga imao ideju upravo klapi, pjevačima iz Dalmacije, ponuditi pjesmu drukčijega glazbenog senzibiliteta. Mislim da su se izvrsno snašli u tom novom stilu i da su iznijeli pjesmu baš onako kako treba. Hvala im na tome, kao i svima u koji su sudjelovali u nastajanju pjesme.

Komentiraj