VIDEO: Održana prezentacija projekta “Hrvatska – tamo gdje jarboli pišu priče”

U prostoru Francuske čitaonice Aliance Francaise održana je konferencija za medije i prezentacija projekta „HRVATSKA – TAMO GDJE JARBOLI PIŠU PRIČE“ kojim će se Republika Hrvatska predstaviti na jednom od najvećih europskih pomorskih događaja, festivalu „Tjedan zaljeva Morbihan 2019“ koji se svake dvije godine održava u francuskoj pokrajini Bretanja.

Prezentaciju je otvorio predsjednik Udruge za promicanje hrvatske Maritimne baštine Cronaves Plamenko Bavčević  pritom izrazivši zadovoljstvo dodijeljenim  međunarodnim priznanjem te nagradom i prilikom da Cronaves ponovo predstavi Hrvatsku i hrvatsku maritimnu baštinu izvan njenih granica. Ujedno se zahvalio Splitsko dalmatinskoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Splita kao i TZ Splitsko dalmatinske županije koje od samih početaka djelovanja podržavaju međunarodne projekte koje provodi udruga Cronaves.

Na poziv organizatora festivala asocijacije „Le semaine du Golfe Morbihan“ Hrvatska će se od 27. svibnja do 02. lipnja 2019. predstaviti u okviru paviljona ‘Le Grand Comptoir des Fêtes Maritimes d’Europe’. Svrha i ciljevi sudjelovanja na ovom značajnom pomorskom događaju prvenstveno su prezentacija hrvatske maritimne kulture i baštine, podizanje svijesti o Hrvatskoj kao pomorskoj zemlji te prezentacija turističke ponude kraja iz kojeg dolaze hrvatski sudionici festivala.

U programu je predviđeno postavljenje izložbe „Tragom male drvene brodogradnje“ nastale u suradnji Muzeja drvene brodogradnje iz Betine s otoka Murtera, Muzeja općine Jelsa s otoka Hvara te koautorice Andrine Luić s otoka Ugljana. Pobliže o samoj izložbi nazočne su upoznale Kate Šikić Čubrić ravnateljica muzeja male brodogradnje iz Betine i Marija Plenković ravnateljica muzeja općine Jelsa.

O značaju za ovakvih prezentacija za naš turizam nazočnima su govorili Mariana Pivalica iz Turističke zajednice Grada Splita, Ana Mijat iz TZ Betina te Ivan Košta iz Turističke zajednice Preko sa otoka Ugljana, sve troje dajući naglasak na važnost prezentacije maritimne baštine u okviru turističke promocije i stvaranja novih turističkih proizvoda u sferi kulturnog turizma. Na festivalu će se uz svakodnevne festivalske kulturne programe i turističke prezentacije predstaviti i 3. međunarodni festival brodova, mora i mornara „Dani u vali – Stari grad 2019.“. Organizator planira i ‘Hrvatski dan’ na kojem će posjetitelje hrvatskog paviljona pozdraviti i Veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak te Daniela Mihalić Đurica direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu koji će predstaviti hrvatsku turističku ponudu za nadolazeću sezonu.

Na ovom sedmodnevnom maritimnom festivalu sudjeluje više od tisuću tradicionalnih brodova svih veličina, namjena. Sve sudjelujuće posade brodova uglavnom su pomorci amateri koji na Festival dolaze zbog vlastitog zadovoljstva, zbog druženja, novih poznanstava, razmjene iskustava istinskih pomorskih tradicija te plovidbe u prekrasnom zaljevu koji sa svoja 42 otoka spada u jedan od najljepših zaljeva na svijetu.  

Facebook Comments