uvijek na mreži

“Vidjela sam snijeg u maju”

Piše: Ojdana Koharević

Peti je mjesec, proljeće, a prohladno je i kišno kao u jesen, ovo nikad nije bilo….Ovakva smo grintanja znali čuti proteklih dana jer svibanj je, čak i u Dalmaciji, doista donio promjenjivo, kišno vrijeme, a u nekim se predjelima i znatno ohladio zrak na svega desetak stupnjeva.

No, je li točno kako ovoga nikada nije bilo? Naravno da nije jer bilo je hladnih, na sreću kratkih, hladnih prodora i ranijih godina. Takvo vrijeme u svibnju nije senzacija nekih modernih meteoznalaca i novinskih tekstova jer se svibanjska zahlađenja povezuju s tzv. ‘ledenim svecima’. U pučkim predajama i kalendarima spominju se tako tri sveca (Pankracije, Servacije i Bonifacije, od 11. do 13.svibnja), jer je zapaženo da se u mnogim krajevima Europe oko početka druge dekade, pa do polovice svibnja dogodi naglo svibanjsko zahlađenje. 

Isto tako u ‘ledene svece’ ubrajaju se i Filip (1. svibnja), Sofija (15. svibnja) i Jelena (22. svibnja). Kako stoji u zapisima, sveta Sofija se čak naziva i ‘ledena Sofija’ zbog činjenice da katkad mraz dođe oko 15. svibnja. 

Eh, rekli bi mnogi na ovo ‘to je samo mit, nema šanse da se nešto slično dogodi u svibnju kod nas’, no meteorološki podaci će ih odmah demantirati. Prije samo tri godine, od 12.do 14.svibnja 2019.godine našu je državu zahvatilo veliko nevrijeme, s obilnom kišom i jakom burom u priobalju, a u nekoliko sati znatno su se ohladile temperature. Još hladnije i sa snijegom bilo je i prije 13 godina kada je 30.5.2006.godine u Gorskom kotaru padao gusti snijeg, te ga je palo i do 40 cm u Begovom razdolju. Snijega je u tim krajevima te u Lici bilo i 1991.godine, a meteorološke bilješke pamte i jaki zimski udar u svibnju 1957.godine kada je u Šibeniku 6. svibnja 1957. izmjereno tek 2 stupnja iznad nule.

Meteorološke bilješke su zapamtile, a i Severina pjeva ‘vidjela sam snijeg u maju’, a hoće li biti još nešto od zimskog scenarija i ovoga svibnja vidjet ćemo.

Za sada je sigurno da iza prvih par ciklonalnih svibanjskih dana stiže anticiklona. Oblaka će biti sve manje, sunca sve više, s temperaturama oko 20 stupnjeva.  ‘Ledeni sveci’ su do daljnjega na čekanju, a kad je o vremenu riječ, sve je moguće, čak i onaj ‘snijeg u maju’, no taj bi snijeg, složit ćete se, svi radije ostavili – u pjesmi.

Komentiraj