Prvu Marsalu na Siciliji je proizveo Englez, a donosimo, a donosimo i jedan recept s piletinom
Marsala je vrsta desertnog vina iz istoimenog sicilijanskog grada Marsale. Riječ je o vinu visokog postotka alkohola (barem 17%), a po mnogočemu je slična našem prošeku. Postoje tri vrste Marsale, prema bojama (odnosno grožđu od kojih se proizvode), to su jantarna, zlatna i rubinska marsala. Jantarna i zlatna se proizvode od bijelih sorti grožđa, a rubinska od crnog. Marsalau je proizveo liverpolski trgovac sodom John Woodhouse, a to poznato desertno vino pije se kao aperitiv ili uz desert, no jako je popularna i kod pripreme jela. Talijani je dodaju u slastice kao što su Tiramisu, Celli pieni ili krema zabaglione (nama najpoznatija kao šato), ali odlična je i za pripremu rižota ili jela od piletine. Zapravo, možete je dodavati u sva jela u koja dodajete prošek. Može se nabaviti u našim boljim trgovinama, ali vam je pametnije kupiti je u Italiji kad vas put nanese jer ćete neke prosječno kvalitetne naći već za 4 eura.
Piletina u umaku od rajčica i Marsale
2 pileća filea
2 dcl pasate od rajčica
2 dcl Marsale
1 crveni luk
maslinovo ulje, sol, šećer (žličica), bosiljak
Na maslinovom ulju popržite pobrašnjene pileće filee s obje strane, te ih odložite sa strane. U istu tavu dodajte nasjeckani luk, posolite i dodajte 2 dcl Marsale. Karamelizirajte nekoliko minuta luk dok ne omekša. Dodajte pasatu i vratite piletinu u umak. Pošećerite žlićicom šećera, dodajte natrgane listiće bosiljka i na smanjenoj vatri kuhajte otprilike dvadesetak minuta. Možete dovršiti sa par kapi maslinovog ulja.