uvijek na mreži

VREMENSKA PROGNOZA: Nazire li se kraj vrućinama?

Piše: Ojdana Koharević

Dugo vruće ljeto nastavlja se i ovoga tjedna s tim da nas uz umjerenu buru sljedećih dana očekuju tek stupanj, dva ugodnije temperature, a na samom kraju tjedna moglo bi biti i toliko željene kiše. Ovo ‘moglo bi’ s razlogom navodimo mi meteorološki amateri, ali i profesionalci jer se stanje na meteorološkim kartama mijenja toliko brzo pa malo tko može točno predvidjeti vremenske prilike za nekoliko dana unaprijed. 

Kišu koja nam se u Dalmaciji ‘crta’ za vikend, prizivaju mnogi ovoga ljeta, od onih koji na poljima mjesecima očekuju koju kap s neba, tako i oni kojima bi kiša dobro došla kao osvježenje od dugotrajnih vrućina. 

Takvo osvježenje proteklih su dana imali mještani otoka, mjestimično u Dalmatinskoj zagori, te  jednoga, manjeg dijela obale gdje je u ponedjeljak palo par litara kiše. Nevrijeme je jednima donijelo osvježenje i natopilo zemlju, no na par mjesta u Dalmaciji udari groma izazvali su požare.

Na požare se treba pripremiti i ovih dana jer su bura i suho tlo najpogubnija kombinacija. 

Što reći o temperaturama? Noću i ujutro do 30 stupnjeva Celzijusovih, a danju nekoliko stupnjeva više. Kad nema kiše, oni koji mogu osvježenje će potražiti u moru jer su temperature ugodne, no na šibenskom području za mnoge neće biti tako ugodne jer bura je ohladila more na samo 22 stupnja Celzijusova pa u more treba ulaziti polako i oprezno. 

Komentiraj