uvijek na mreži

VRIME ZA (NE)VRIME 

Od “ledenih svetaca” do tropskih vrućina

Do kraja tjedna tropske vrućine, još danas s jakim jugom, a onda pri kraju tjedna kratko zahlađenje s burom uz obalu, te s kišom u kontinentalnim krajevima. 

Takve nas vremenske (ne)prilike čekaju do kraja ovoga mjeseca, s razlogom pišem (ne)prilike jer dok je jednima sunce izvor života i miris ljeta, sunce je donijelo sušu i ozbiljno zaprijetilo poljoprivredi; usjevima i urodima. 

Kakvo će vrijeme, hoće li konačno pasti dugo očekivana kiša i spasiti urod ili će nas ne daj Bože pogoditi tuča, grad, snijeg, hoće li nas još više zagrijati sunce, kako ćemo za ovaj ‘produženi vikend’ na kraju svibnja jer Dan državnosti je u Hrvatskoj opet 30.svibnja pa je mnoge  ‘počastio’ neradnim ponedjeljkom!? 

Dio je to pitanja nama meteoamaterima u svako doba, jer ako slučajno fali tema za razgovor, vrijeme je uvijek top i uvijek aktualna tema, pogotovo uoči dužih vikenda, priprema za fešte i druga zbivanja na otvorenom…..

Idemo redom; ako je vjerovati prognostičkim modelima, kartama, kazali smo već, čini se da nas, što se Dalmacije tiče, do kraja tjedna čekaju vrućine, sparina, jako jugo, a zatim za vikend – bura.  Znatno će osvježiti, pročistiti zrak, mnoge opet natjerati na topliju obuću i odjeću, a u kontinentalnim krajevima moglo bi biti kiše, tuče poput prošlih dana. 

Suša, bura, u gorskim predjelima tuča, led, a kraj svibnja je, neće valjda onaj Sevkin ‘snijeg u maju’ pa opet dođemo do onoga dijela ‘ovako nije nikada bilo’….E vjerujte bilo je;  tako je bilo nedavne 2013. godine kada je 26. svibnja na velebitskom vrhu Zavižanu bilo 20 centimetara snijega, u Osijeku je u sred dana iz mjereno zimskih 9 stupnjeva kao i u Gospiću….

Eh, to je kontinent, a što je s Dalmacijom, kao da čujem pitanje onih stalno znatiželjnih čitatelja, a za njih je nova rečenica. U Splitu je, tog 26.5.2013. maksimalna temperatura iznosila 12,5 stupnjeva Celzijusa, što je do tada bila najniža maksimalna temperatura ikada izmjerena na taj dan, 26. svibnja. 

Hoćemo li još malo o snijegu u svibnju? Bilo ga je u prošlih 50 godina i ne samo u planinskim krajevima, a što se pripisuje i ‘ledenim svecima’ poznati su sveci Mamericije – 11. svibnja,  Pankracije – 12. svibnja, Servacije – 13. svibnja, Bonifacije – 14. svibnja i Sofija – 15. svibnja, a tu je i sveta Jelena 22.svibnja, kažu zna biti hladnija od najhladnije zime i bila je, u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Nizozemskoj, te u Americi…

Ovi ‘sveci ledenjaci’ ili ‘ledeni sveci’ u našoj i široj europskoj tradiciji taj su naziv dobili zbog čestih iznenadnih zimskih prodora nadomak ljeta. 

O zimi nećemo više u ovom tekstu, ako netko pita za temperaturu mora, za mnoge je idealna, malo iznad 20 stupnjeva, oni koji čekaju toplije more bit će i toga, a bit će do kraja svibnja i novih tema, o vremenu i nevremenu. 

Komentiraj