uvijek na mreži

Zbog meteoroloških zbivanja zabrana spaljivanja korova!

Iako je zakonska zabrana spaljivanja korova na otvorenom od 1.svibnja do 1. listopada, županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević za Splitsko-dalmatinsku županiju donio novu odluku

Palite korov na otvorenom, slijedi vam kazna! Ovo nije dramatično, greškom objavljeno upozorenje usred ljeta već rezultat nedavnih meteoroloških zbivanja na području Splitsko-dalmatinske županije u kojoj kao i drugdje vrijedi zakonska zabrana spaljivanja na otvorenom od 1.svibnja do 1.listopada. Zašto onda ovakva zabrana u ožujku? Zato jer je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik, donio odluku o zabrani spaljivanja na otvorenom, na području cijele Splitsko-dalmatinske županije, upravo zbog bure i dugotrajne suše, a zabrana vrijedi do daljnjega. Nedavno smo upozorili kako su bura, vatra i dugotrajna suša opasna kombinacija, suhi biljni pokrov, pogotovo borove iglice i šiške doprinose širenju požara pa je ovakva odluka o zabrani spaljivanja razumna i donesena u pravi trenutak.
Suša je i dosadašnjih godina stvarala probleme, iz bilješki službenih meteorologa, ali i meteorologa amatera koji vrijedno prate vremenske (ne)prilike niz godina, u Hvaru je zabilježena 1951. godina jer kiše nije bilo od veljače do listopada, a sušni niz zabilježen je u Dalmaciji u ožujku i travnju 1953. godine, kad kiša nije padala čak 52 dana. Za Dalmaciju, ali i ostatak regija na Mediteranu opasna je bila 2003.godina, veliku sušu pratile su i dugotrajne vrućine. U meteorološke bilješke ušla je svima znana snježna 2012.godina, donijela je velike snježne nanose i probleme, ali i veliku sušu jer kiše nije bilo više od mjesec dana, a presuho tlo ostalo je suho i nakon obilnog snježnog nevremena.
Mogli bi s ovom sušnom statistikom unedogled, no nećemo, možemo se tek nadati da će ovaj ožujak, u narodu poznat i kao ožujak-luđak, donijeti i koju kap kiše.
Kratkoročne prognoze ne najavljuju ništa slično, a hoće li kiše, ali i studeni biti zadnjih dana kalendarske zime i prvih dana kalendarskog proljeća tek ćemo vidjeti.

Komentiraj