uvijek na mreži

Znate li koliko je raštika zdrava?

Raštika je na našem području zanemarena u odnosu na druge kupusnjače. Sve je teže pronaći ju na policama trgovinama, a i ne uzgaja se u količini kao prije. Na području Dalmatinske Zagore svaka kuća je u vrtu imala posađenu raštiku, a danas je to prava rijetkost.

Raštika je iznimno hranjiva niskokalorična kupusnjača koja bi svakako trebala biti uvrštena u prehranu. Uz to je bogata vitaminima i mineralima, te spojevima koji djeluju antioksidativno.
100 grama raštike ima tek 31 kaloriju pa se preporuča osobama koje želi izgubiti višak kilograma.

Zbog vitamina K koji sadržava, raštika je odlična za zdravlje i jačanje kostiju, uspješniju apsorpciju kalcija te prevenciju osteoporoze. Raštika ima i antikancerogeno djelovanje – može spriječiti nastajanje raka probavnog trakta, raka dojke, jajnika i bubrega.

Bogata je vitaminom A, sadrži sve vitamine iz skupine B te vitamin E.

Kupusnjače su bogate glukozinolatima koji imaju nutritivno, antifugalno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje.

Naposljetku, uvrštavanje raštike smanjuje rizik od mnogih kroničnih bolesti, primjerice bolesti srca i krvnih žila, dijabetese tipa 2 i pretilosti.

Prije konzumacije, listove raštike treba temeljito oprati pod mlazom hladne vode, ali ju svakako ne biste smjeli natapati u vodi. U tom slučaju ona gubi vitamine topljive u vodi. Listove režite na komadiće veličine 1,5 centimetara, a stabljiku na 0,5 centimetara.

Komentiraj