uvijek na mreži

Znate li tko su “ledeni sveci”? I je li moguć snijeg na korak do ljeta?

Dok se polako pripremamo za visoke temperature, kratke rukave i sezonu kupanja, ponedjeljak je u nekim gorskim krajevima donio – snijeg! Je li moguć snijeg na korak do ljeta? Itekako je moguć, a  svibanjske snježne epizode  povezuju se s tzv. “ledenim svecima”. Tako se u narodnim kalendarima spominju tri sveca (Pankracije, Servacije i Bonifacije, od 11. do 13.svibnja), jer je zapaženo da se u mnogim krajevima Europe oko početka druge dekade, pa do polovice svibnja dogodi naglo svibanjsko zahlađenje. U “ledene svece” se ubrajaju i Filip (1. svibnja), Sofija (15. svibnja) i Jelena (22. svibnja). Sveta Sofija se čak naziva i “ledena Sofija” zbog činjenice da ponekad mraza ima i oko 15. svibnja. 
Snijeg u svìbnju bilježe i meteoarhivi, tako je najviše snijega u Gospiću bilo 24 cm i to 1960 godine. U Karlovcu je 3. svibnja 1985. godine izmjereno 4 cm snijega. Od 15.-18. svibnja 1991. snježna oluja zahvatila je Gorski kotar i Liku, a u  Gospiću je izmjereno 10 cm snijega. 30.5.2006. je u Gospiću bilo oko 40 cm snijega.
Ako se pitate hoće li i kod nas zasniježiti, ne bojte se, svaki dan će biti sve toplije, što znači da na vidiku nema snijega.

Komentiraj