uvijek na mreži

Gastroadvent 2017: Svijeću ljubavi upalili novinari radijskih postaja

Ovogodišnji Gastroadvent u znaku je masline i kamilice. Ove dvije posebne biljke cvjetaju u ljeto, cvjetovi su im bijele boje. Kod masline koristimo plod dok kod kamilice koristimo cvijet. Samo u Gastroadventu spojene su ove dvije biljke koje po znanstvenim tvrdnjama: umanjuj upalne procese; umiruje; otklanja grčeve; smanjuje povišen kolesterol; detoksicira …

Olja Martinić, nutricionistica i autorica Gastradvnta u Splitu u pozivu na Gastroadvent je napisala: “Hieronymus Bock koji je u 16. stoljeću liječio biljem napisao je; Bez tog cvijeta, sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići, jer nema korisnije biljke kao lijeka nego što je upravo cvijet kamilice, koji se upotrebljava za sve bolesti.

Makar je Plinije i Dioskorid spominju kao najvažniju ljekovitu biljku mi je spajamo sa maslinovim uljem i pričamo o zdravlju. Grad Split je jedinstven i po tome što je nastao na izvoru sumpornih voda i nudi veličanstvenu gastronomiju uz promicanje mediteranskog bilja.

Cvjetovi kamilice se koriste za pripremu napitaka, eteričnog ulja, hidrolata, likera od kamilice, vina od kamilice, a posebnim lijekom se smatra med sa mljevenim cvjetovima kamilice. U fito gastronomiji posebno važnu ulogu ima maceracija kamilice u maslinovom ulju. Ne mjenja okus i miris jelu dok dodatno pojačava željeni zdravstveni učinak.”

Destinacijom godine zasluženo je proglašen Grad Split, a na svima nama je da obogaćujemo ugostiteljsku ponudu i širimo znanja. Četvrtu adventsku svijeću na našem gastro-adventskom vijencu zapalili su radijski novinari, četvrte adventske nedjelje, 24. prosinca 2017. godine u 14 sati u uglednom restoranu Zrno Soli.

Restoran zrno Soli je jedan od najprestižnijih restorana koji njeguje vrhunsku gastronomiju i posebnu pažnju posvećuje upotrebi lokalnih namirnica. Stalni je partner Gastroadventa svih osam godina i u cilju promicanja fitogastronomije za ovu priliku nudi sljedeća jela za građane i sve posjetitelje Splita tijekom trajanja Gastoadventa u Splitu:

Za raskošnoj trpezi u znaku maslinovog ulja i kamilice prioremio je:

Pašteta od bakalara s chipsom od parmezana i kamilice
Krem juha od poriluka i blitve s krutonima od kamilice
Bakalar na bijelo na kremi od krumpira s okusom tartufa
File oradena pireu od celera i batata sa emulzijom od cvjeta kamilice
Sorbeto od limete sa snijegom od maslinovog ulja i prepečenim pinjolama
Fritule punjene vanili-kamilica kremom
Liker od kamilice i suhih smokava
U ugostiteljskim objektima tijekom prosinca nude se jela po promotivnim cijenama. Sudjeluju: Zrno Soli, Uje oil bar, O’zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park.

Ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili su polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.

Ana Lončar je autor jaslica od komine masline te je primjer svim umjetnicima kako otpadna sirovina postaje zahtjevan umjetnički materijal i posebna inspiracija.

Tekst i foto: Darko Stipaničev

Komentiraj