uvijek na mreži

Američka premijera filma Osmi povjerenik napunila dvoranu Egyptian Theatre u Los Angelesu

Američka premijera filma Osmi povjerenik, hrvatskog kandidata za oskarovsku nominaciju u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, sinoć je dupkom napunila legendarnu dvoranu Egyptian Theatre na Hollywood Boulevardu. Promocija Osmog povjerenika i Hrvatske, kao poželjne turističke i zanimljive filmske destinacije na američkom tržištu, održana je pod nazivom ‘A Night of Croatian Film & Flavors’. Riječ je o prvoj međunarodnoj suradnji Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) s ciljem stvaranja preduvjeta za što bolji plasman ovog, ali i svakog budućeg hrvatskog oskarovskog kandidata te promocije Hrvatske kroz filmsku industriju.
Događanje je započelo šetnjom crvenim tepihom na kojem se osim ekipe Osmog povjerenika u sastavu Ivan Salaj (redatelj), Jozo Patljak (producent), Frano Mašković, Borko Perić i Nadia Cvitanović (glumci), Slobodan Trninić (direktor fotografije), Tomislav Bubalo (koproducent), Antonio Patljak (majstor vizualnih efekata), Zorana Rajić (skripterica) te Ivana Grubišić Perišić (direktorica filma), moglo vidjeti i brojne hrvatske filmaše koji žive i rade u Americi. Podršku kolegama tako su došli dati glumac Goran Višnjić, glumice Leona Paraminski i Marija Omaljev, kreativni direktor CBS Sports i dobitnik 36 nagrada Emmy Pete Radovich Jr., snimatelj Vanja Černjul, producent i skladatelj Bobby Boško Grubić te producent i redatelj Alen Petković.


U Egyptian Theatreu film Osmi povjerenik pogledali su i košarkaš LA Lakersa Ivica Zubac s djevojkom Kristinom Prišč, fotograf Jadran Lazić, pjevač Željko Bebek, manekenka Jasmina Hdagha, dobitnik 7 nagrada Emmy Helmut VonLichten, bosanskohercegovački glumac Miraj Grbić, ali i što je najvažnije – više od 50 glasača Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

‘A Night of Croatian Film & Flavors’ popratilo je dvadesetak američkih medija među kojima su: USA Today, REGARD Magazine, LA Weekly, West Hollywood Lifestyle, Global Glam Luxury Magazine, LA Times i LaLaScoop.

Premijernom prikazivanju filma pred američkom publikom prisustvovao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić koji se obratio uzvanicima prije same projekcije: ‘Ovako veliki odaziv potvrda je kvalitete hrvatskog filma i hrvatskih umjetnika, ali i interesa koji vlada za Hrvatskom kao hit turističkom destinacijom na ovom velikom i za nas strateški važnom tržištu. Znamo da sve veći broj turista posjećuje zanimljive hrvatske filmske lokacije koje postaju atraktivne turističke destinacije te smo sigurni kako će naša zemlja i dalje biti interesantna hollywoodskoj filmskoj produkciji.’, rekao je Staničić izrazivši veliku zahvalnost svima na dolasku u ovim, za sve stanovnike Kalifornije, iznimno teškim trenucima.


Nakon projekcije ispred velikog platna redatelj Ivan Salaj, direktor fotografije Slobodan Trninić, glumci Frano Mašković, Borko Perić i Nadia Cvitanović u prigodnom su razgovoru publici legendarnog Egyptian Theatrea otkrili još poneki detalj sa snimanja filma, nakon čega je uslijedio domjenak na kojem su uzvanici mogli uživati u biranim dalmatinskim delicijama i vinima.

‘Bilo je jako zanimljivo gledati i slušati dojmove publike iz američke perspektive. Naime, znao sam da će svi Europljani i Mediteranci dobro reagirati na film, jer im je poznat mentalitet. Međutim, reakcija američke publike je sjajna što dokazuje da je najbitnija stvar u životu emocija koja je jednaka na svim meridijanima i paralelama.’, izjavio je glavni glumac filma Frano Mašković.

Svoje oduševljenje nije krio ni redatelj Ivan Salaj: ‘Egyptian Theatre je kultno mjesto i zaista vrhunska lokacija, posebno kada vidite da je dvorana prije projekcije do kraja puna. A to što je među publikom i pedesetak članova Akademije uvelike povećava mogućnost da film bude zapažen. Ove su se godine promijenila pravila te članovi komisija nisu dužni pogledati više od 12 filmova pa se teoretski može desiti da od 90-ak prijavljenih filmove njih pola nitko ni ne vidi. Ako ništa drugo, za nas ovo znači i priliku da film dobije američkog distributera.’

Organizatori američke premijerne filma Osmi povjerenik su AlkaFilm i American Cinematheque, glavni partneri projekta su Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), dok su sponzori TZ Grada Zagreba, Stina vino, Grgich Hills Estate i Zagrebačka banka.

Komentiraj