uvijek na mreži

Andrijić: Nijedan potez ne smije ugroziti klub

Dugo je ideja o igranju Splita u FIBA Ligi prvaka bila otvorena opcija, ali u petak je pala konačna presuda, “žuti” su odustali od prijave za natjecanje. Bio je to posljednji dan za prijave. Zašto se Split nije prijavio?
– Prioriteti kluba su razvoj omladinskog pogoda i servisiranje predstečajne nagodbe, procijenili smo da u trenutku isticanja roka za prijavu imamo previše nepoznanica da bi u konačnici, ako ne bi bio pozitivan scenarij, mogli ugroziti klupske prioritete. Nije se znalo hoćemo li igrati kvalifikacije ili biti direktno u skupinama. S poslovne strane na tržištu nismo detektirali sponzore koje bi bili zainteresirani za praćenje u jačem iznosu. Puno toga bi stavili na kocku, a ne znamo što bismo dobili. Kad radimo iskorak na veću razinu, tražimo da ostanemo na toj razini. U cijeloj euforiji i svemu lijepom što se događa oko kluba nikada ne smijemo zaboraviti u kojoj smo situaciji bili. Pričam o predstečajnoj nagodbi, nijednim potezom ne smijemo ugroziti da se klub opet nađe u sličnoj situaciji. Ti scenariji su se već događali, ne želimo ih ponovno doživjeti – kaže nam direktor KK Split Robert Andrijić.
Jeste li se mogli prijaviti, pa onda naknadno odustati?
– Nije se moglo, ozbiljne su financijske kazne, koje se kreću od 250 tisuća eura pa naviše. FIBA pokriva kotizaciju u iznosu od 50 tisuća eura, a mi bismo u toj eventualnoj Ligi prvaka imali sedam gostovanja. Lani je, primjerice, Cibona potrošila oko milijun kuna na putovanja – kazao je Andrijić.
Koliko je odluci o neprijavljivanju doprinijela činjenica da nova gradska vlast, a Grad Split je većinski vlasnik kluba, još nije formirana?
– I to je bitan dio. Trenutno smo u nekom vakumu, nema gradske vlasti, ne bi bilo fer i korektno s naše strane prema novoj vlasti raditi dodatne pritiske – kaže Andrijić.
Financije su u slaganju respektabilne momčadi za igranje u Ligi prvaka najvažniji detalj. Koliko bi Splitu trebalo dodatnog novca za taj iskorak?
– Razmišljajući o konceptu Lige prvaka bili bismo orijentirani na igrače iz našeg bazena, od tog koncepta ni u toj varijanti nismo željeli odustati. Primjerice, četiri kvalitetna igrača po sezoni bi stajala oko 250 tisuća eura, a to je minimum onog što nam je trebalo za dobru momčad – kazuje Andrijić.
Plašite li se da će se neigranje u Ligi prvaka, odnosno bilo kojem europskom natjecanju odraziti na sljedeće sezonu?
– Možemo biti mirni sa svih strana, realno nismo spremni za taj iskorak, želja je da idemo korak po korak, da imamo kontinuitet, a ne da smo jednom gore, pa da se naglo strmoglavimo. Žao mi je publike, koja nam je bila iznimna podrška tijekom cijele prošle sezone, osjetili smo da su željni velikih predstava, ali smatramo da je ovo put koji će nas dovesti do kontinuirane razine – rekao je Andrijić.
Kakav će biti Split sljedeće sezone? Može li se očekivati nastavak lijepe priče s Gripa kojoj smo svjedočili prošle sezone?
– Split bi trebao zadržati emociju i borbenost, čvrstinu, pošten odnos prema radu, a svemu tome ćemo dodati atraktivnost. Bit ćemo dobri – kaže Andrijić.
Koji su osnovni ciljevi kluba u nekom dugoročnom, recimo četverogodišnjem planu?
– Osnova je sportski sustav izvrsnosti, ponuditi mladima da dobiju osnovne kvalitete i da dobiju prigodu biti zadovoljni u životu. I da se isprofiliraju kao ljudi, a ako uspijemo u tome onda ne trebamo brinuti za košarku. Dugoročna održivost kluba je znanje, resurs Gripa na koji klub ima koncesiju, da dođemo u situaciju samoodrživosti. Grad će uvijek biti uz omladinski pogon, a u seniorski dio treba imati tržišni aspekt – zaključio je Andrijić.

Komentiraj