uvijek na mreži

Bijeli Božić samo u pjesmi

“Probudi se, pada snijeg, evo i u Splitu Božić bijeli je…”
Pretpostavljam da vam je poznat ovaj stih iz pjesme, a i ove je godine sigurno kako će se bijeli Božić, pogotovo kad je o Dalmaciji riječ, ostvariti tek u pjesmi. Nije poznato zašto je tako, no godinama se stvara euforija oko bijelog Božića pa dva, tri tjedna prije Božića u medijima izlijeću naslovi ‘Hoćemo li imati bijeli Božić’…. Naravno, bilo je tako i ove godine, a neki su mateoamateri išli još dalje najavljujući pravi polarni udar na Hrvatsku upravo u božićno vrijeme, koji bi našem području trebao donijeti veliku hladnoću sa snijegom do mora. No, kao i svake godine i sad su te prognoze bile preuranjene i netočne. Razlog sniježnoj euforiji oko Božića možda treba tražiti u želji za što većim brojem klikova, no time se gubi autentičnost pojedinih stranica što dugoročno dovodi do manjeg broja čitatelja.
I pred sam kraj ove bilješke o bijelom Božiću u Splitu, zanimljivo je kako u posljednjih 100 godina u Splitu nema zapisa o  bijelom Božiću, a snijeg nije zabilježen od 1948.godine i početka meteoroloških mjerenja.  Snijeg se najbliže tom blagdanu i Splitu približio 26.12.1996. no bijeli pokrivač ostao je u Zagori i na dalmatinskim planinama.
A kad smo kod Božića 2021.godine, čekaju nas, u meteorološkom smislu sivi, topli i kišni božićni blagdani. Kad je takvo vrijeme, nek’ trpeza bude u bojama, a vedrina u našim srcima.

Komentiraj