uvijek na mreži

Bobići za blagdan Svih svetih

Bobići su slatkiši koji se vežu uz blagdan Svih svetih, a u Dalmaciji se tradicionalno daruju na ovaj dan. Izvorni naziv slastice je fave dei morti (bob mrtvih), a ime i podrijetlo slastica vuče iz Trsta, odakle se u 18. stoljeću proširila po jadranskim gradovima, gdje se tradicionalno pripremala uoči blagdana Svih svetih, u brojnim kućama i slastičarnicama.
Donosimo recept za koji vam je potrebno: 200 grama badema, 330 grama šećera u prahu, jedno jaje, pola praška za pecivo, vanilija šećer, žličica ruma.
Samljeti 200 grama badema i odvojiti šaku sa strane. Pomiješati mljevene bademe i 330 grama šećera u prahu. Dodati žličicu vanilija šećera i pola praška za pecivo. Sve izmješati žlicom.
Izmješati mikserom jedno jaje i dodati u zdjelu sa bademima i šećerom. Uliti žličicu ruma i sve zamijesiti dok ne dobijemo tijesto.

Pola smjese odvojiti. U tu polovicu dodamo 10-20 grama kakaa u prahu i zamijesimo da dobijemo tamnu smjesu.
Od tijesta odvojimo komad i valjamo štapiće debljine otprilike 1 cm. Prospemo malo mljevenih badema koje smo ostavili na početku i uvaljamo štapiće. Otkidamo nožem komadiće duge 1 cm i zavaljamo kuglice.
Poslagati ih na papir za pečenje i peći na temperaturi 140 celzija 10 minuta.

Izvaditi i pustiti da se ohlade

Komentiraj