Donosimo izvorni recept Bračke torte kojeg nam je ustupila Kate Cukrov iz Muzeja uja u Škripu
POTRIBA:
12 jaja
500 grama cukra
500 grama menduli
100g ogujenih menduli za dekoraciju
1 domaća naranča
1 dcl ruma ili maraskina
10 deka čokolade za kuhanje
RICETA:
Cila jaja i cukar mišat dok se ne utrostruči. Dodat koru i sok od jedne naranče, te lagano dodavat mlivene mendule. Na krju umišat rum i stavit u kalup. Nakon što ste zagrijali pećicu na 160C stavit tortu peć uru vrimena. Torta se ukrašava s glazurom od otopljene čokolade, oguljenim mendulama i šparogon. Šta domaćije namirnice to će torta biti bolja! Dobar tek.
Za sve naše čitatelje koji nisu s područja Dalmacije imamo i neke jezične napomene: mendule-bademi, cukar-šećer. Također prema uputama Kate Cukrov, kad se izmiješaju svi sastojci treba maknuti pjenu sa površine. Tortu treba peći u pećnici s ventilatorom na 160C, a na dno treba staviti posudu s vodom kako bi torta za vrijeme pečenja dobila vlažnost što će joj omogućiti sočnost. Preporučila nam je i da je ispečemo dan prije konzumacije.