uvijek na mreži

Članovi udruge stanara grada Splita: Predali smo zahtjev za ocjenu suglasnosti Ustavnom sudu RH i održali miran prosvjed


Članovi udruge stanara grada Splita tzv. zaštićeni najmoprimci danas su predvođeni splitskim odvjetnicima Nediljkom IvančevićemAnom JelavićMladenom Kuzmanićem i Borisom Ivančićem, Ustavnom sudu RH predali Zahtjev za ocjenu suglasnosti odredbi članka 2. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o najmu stanova NN 68/2018 s ustavom Republike Hrvatske.

Samoj predaji zahtjeva prethodio je miran prosvjed ispred zgrade Ustavnog suda na Markovom trgu na kojem su sudjelovali i stanari iz Zagreba koji se nalaze u istom statusu. Tom prigodom izdali su i priopćenje za medije koje donosimo u cijelosti:

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Mi, zaštičeni najmoprimci na stanovima u privatnom vlasništvu, pozivamo sve dobronamjerne, a posebno predstavnike sve tri grane vlasti, neka nam se pridruže u našoj ljudskoj i pravnoj borbi za svoja prava, u našoj borbi u kojoj smo već dovoljno propatili i dovoljno popustili da bi svako daljnje popuštanje zapravo značilo našodustanak od zajedničkog nam ustava i naš odustanak od borbe za jednakostpred zakonom kao temelja zajedničke nam i jedine države, što niti možemo niti hoćemo !!!

Prihvaćamo da je nužno označiti kraj agonije, kraj nesmiljene borbe vlasnika i (tada) stanara odnosno zaštićenih najmoprimaca, u koju borbu nas je gurnula treća strana,strana koja je jedina odgovorna za sve – država. Da nije bilo poticaja Europskog suda za ljudska prava država bi možda još čekala da, malo po malo, svi umremo, Europski sud je potakao izmjene zakona koje su, umjesto da nađu rješenje, uzrokovale nove podjele i probleme.

Zato smo inicirali postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske i vjerujemo da će novela biti ukinuta i da će što prije biti donesena nova koja će nam zajamčiti tržišnu naknadu za ono što nam se oduzima, točno onako kako Ustav propisuje.

Nije nam lako napustiti stanove u kojima su se mnogi od nas i rodili, taj križ ćemo zasigurno odnijeti sa sobom u grobove, ali poštujemo i vlast i sudove i zahtijevamo da se poštuje i nas i naša prava. Ako već ne možemo ostati u stanovima, neka država uloži minimum truda i u slijedećih pet godina, prije iseljenja, nas isplati. Gruba računica cijene tržišne naknade pokazuje da bi se to riješilo spašavanjem (znači dovršenjem brodasamo jednog od izdanih bankovnih jamstava brodogradnji, da i ne govorimo da se može raditi i o obročnoj otplati.

Komentiraj