uvijek na mreži

Dvadesetu obljetnicu postojanja Klapa “Sveti Juraj” HRM-a obilježila novim albumom

Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice u 2021. godini slavi velikih 20 godina na glazbenoj sceni, a jedan je od ponajboljih načina za proslavu obljetnice objava novog albuma “Plovit se mora, prema istoimenoj pjesmi i spotu, koji je sniman na brodu Svilaja.

O albumu i proteklim je godinama izvrstan osvrt dao maestro Tonći Ćićerić, šef-dirigent Orkestra HRM-a:

Polazeći od stare mudrosti kako se veličina nekog vremena ne mjeri brojem otrgnutih stranica kalendara, nego onim što je i kako je u tom vremenu učinjeno, možemo sa sigurnošću kazati kako je dvadeseta godišnjica djelovanja Klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice uistinu velik jubilej. U ta dva intenzivna desetljeća njihova rada ostvarene su tisuće nastupa, od onih protokolarnih, jedva zapaženih, pa sve do koncerata na najvećim hrvatskim, europskim i svjetskim pozornicama za koje se tražila karta više. Snimljene su pritom tisuće minuta radijskog i televizijskog programa, izdano je sedam albuma, osvojene su bezbrojne nagrade na smotrama i festivalima, prijeđeni su milijuni kilometara … Sva ova spomenuta ostvarenja i brojevi koji ih prate, potvrđuju da je njihovo vrijeme uistinu veliko.

Sžn. Marko Bralić, zapovjednik klape, ponosan je i na “neuobičajeno raznolik repertoar koji se proteže od izvorne klapske pjesme, obrade popularnih skladbi, duhovne i domoljubne pjesme do autorskih pjesama klapskog popa” te dodaje kako se na albumu nalaze najuspješnija glazbena ostvarenja mornaričke klape iz Splita u proteklih 5 godina, koliko je prošlo od objavljivanja njihova posljednjeg albuma.

Čestitke je uputio i Juraj Karninčić, kapetan duge plovidbe i predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana “Kraljica mora”:

S prvim taktovima pjesme “Plovit se mora” pobigle su mi suze jer mi je u ovoj pismi proletija cili život, a virujen da će to potvrditi i brojni drugi pomorci kad je čuju i vide spot za ovu pjesmu. Kruh sa sedam kora jest mukotrpan posao na brodu. Ali ploviti se mora jer od ovoga posla žive mnogobrojne familije primorske Hrvatske. Čestitam vam 20. godišnjicu osnivanja klape i zahvaljujem što ste odobrili da vaša pjesma “Kraljica mora” bude i himna naše Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana iz Rijeke. Hvala vam za pjesme koje su nam u ovih dvadeset godina pružale vezu s Domovinom kad smo bili daleko, posebno za one s tematikom rodnog kraja, naše obale i otoka, počevši od “Kraljice mora” pa sve do “Plovit se mora”.

Komentiraj