uvijek na mreži

Europski parlament glasovao za zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda

Štapići za uši, plastični pribor za jelo i tanjuri, slamke i nastavci za balone potpuno će se zabraniti

Europski parlament glasovao je za zabranu čitavog niza plastičnih proizvoda koji pridonose destruktivnom i toksičnom onečišćenju okoliša, rijeka i mora.

Usvojeno izvješće nastavak je ambicioznog prijedloga Europske komisije iz svibnja o smanjenju plastičnog otpada, tzv. Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu. Nakon današnjeg glasovanja, Parlament 6. studenog započinje pregovore s Europskom komisijom i Vijećem EU-a, tzv. trijalog, kako bi se konačni tekst Direktive usvojio u 2019. godini.
Jedna od predloženih mjera je potpuna zabrana plastičnih predmeta za koje na tržištu već postoji dostupna alternativa, kao što su štapići za uši, plastični pribor za jelo i tanjuri, slamke i nastavci za balone. Također, izvješće obvezuje države članice da smanje za 25 posto do 2025. godine upotrebu proizvoda poput jednokratnih šalica za kavu i plastičnih posuda za hranu, te uvedu proširenu odgovornost proizvođača (EPR) za proizvodnju omota, filtera za duhanske proizvode, vlažnih maramica i slično Na inicijativu Zelenih/ESS-a traži se i zabrana proizvoda od oxo-plastike koja se razgrađuje u mikroplastiku i tako ulazi u hranidbeni lanac.

– Ovo je pobjeda u borbi protiv jednokratne plastike, ali pred nama je dug put da zaustavimo gušenje našeg planeta pod težinom vlastitog smeća. Svake minute kamion pun plastičnog otpada baca se u naša mora i oceane. Građani ne mogu više čekati da industrija shvati kako onečišćenje plastikom predstavlja ozbiljnu prijetnju svima nama. Ovim primjerom Europska unija može svijetu pokazati kako izgraditi održivu budućnost bez upotrebe jednokratne plastike. – komentirao je zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec.

Komentiraj