uvijek na mreži

Franck Ohandzaaaaaaa

Trebale su me tek dvije minute, u igru je ušao u 78. minuti, zamijenio Nikolu Vlašića i u 80. minuti riješio pitanje Hajdukovog odlaska u 3. pretkolo Europske lige. Naravno, o Francku Ohandzi je riječ, španjolski trener Joan Carrillo držao ga je dugo na klupi, a onda ga dvanaest minuta prije kraja, kada je Hajduk bio u teškoj situaciji, poslao u igru. I bi tako, Ohandza je primio loptu između dva stopera, izbacio ih iz igre, a njegov udarac, potpomognut stoperom Levskog završio je u mreži. Bio je to znak da Hajduk ide dalje, a zasluženu pobjedu od 2:1 potvrdio je Erceg krasnim golom, u svom stilu, u 86. minuti.
Hajduk je u 3. pretkolu Europske lige i premda je na trenutak situacija izgledala loša mora se reći da je prikazano u Sofiji bila jedna od najboljih europskih gostujućih utakmica “bijelih” posljednjih godina.
Bila je to nevjerojatna dominacija Hajduka u Sofiji, prvo poluvrijeme Splićani su totalno razbili Levskog, pravo je čudo što se na odmor otišlo bez golova. Nakon početnog ispitivanja snaga, tamo negdje od 20. minute, Hajduk je zagospodario travnjakom. Nizale su se prigode, dva puta su odlični udarci Hamze završili u bloku, pa je i Futacsova super prigoda, nakon dodavanja, Radoševića, blokirana u posljednji trenutak. Erceg je na lijevom krilu bio prava noćna mora za Cvetkovića, koji ga ni lasom nije mogao uloviti, i on je imao nekoliko opasnih situacija. Siguran gol u 35. minuti spasio je Jablonski, šutirao je Vlašić, ali češki stoper uklizao je u posljednji trenutak. O dominaciji Hajduka svjedoči i statistika, prema vratima Mitreva Hamza i društvo uputili su osam udaraca, imali osam kornera… S druge strane, Levski je bio poput razbijene vojske, nije mogao probiti sredinu terena. Joan Carrillo vrhunski je pripremio svoje igrače, koji su u svakom trenutku znali što trebaju raditi. Erceg i Vlašić spuštali su se nisko kako bi zatvorili bokove Levskog, to je bugarskoj momčadi najjače oružje, Futacs je u obrambenoj fazi radio lavovski posao i praktički pojeo Rosua i Panajatova. Naravno, ključni u toj obrambenoj fazi igre bili su Radošević, Savvas i Hamza, koji veznjacima Levskog nisu dopustili nijedan proboj kroz sredinu, praktički im nisu uspjeli složiti suvislu akciju. Radošević je maestralno dirigirao defenzivom, a stigao je i prijetiti prema naprijed. Nisu domaćinima pomogle ni one “istočnjačke” igre i igrica. Naime, kada je Hajduk pod pasom policije krenuo prema stadionu poveli su ga zaobilaznim putem. Tako je dionica za koju je dan prije trebalo deset minuta vožnje, ovaj put je pređena za četrdeset minuta. Na poluvremenu su Hajduk i Levski saznali ime rivala u 3. pretkolu Europske lige, danski Brondby poražen je kod finskog VSP-a s 2:1, prošao je dalje zahvaljujući pobjedi od 2:0 iz prve utakmice.
Ista priča i u nastavku, Hajduk je stvarao prigodu, u 68. minuti Erceg je izašao sam prem Mitreva, ali još jednom je bio neprecizan. I kako to biva u nogometu, već u sljedećoj minuti Levski je poveo, poravnao rezultat iz prve utakmice. Cvetković je pobjegao Memolli, ubacio, a rumunjski napadač Bus samo se naklonio i s lakoćom svladao Stipcu. Hajdukove propuštene prigode bile su kažnjene. Baš u tim minutama kada je pao gol vidjelo se da Hajduk polako pada u igri, sredina terena postala je poroznija, a Levski je postajao opasniji. Ne po prigodama, ali vidjelo se da Bugari stišću “bijele”. Zbivanja u Sofiji bila su preslika prve utakmice, i tada je Levski negdje oko 65. minute počeo preuzimati inicijativu. No, Carrillo je na klupi imao Francka Ohandzu, najboljeg Hajdukovog igrača u europskim utakmicama posljednjih godina, koji je poravnao u 80. minuti.

Levski – Hajduk 1:2
SOFIJA – Vivacom Arena, stadion Georgi Asparuhov. Vrijeme ugodno za igru. Bez gledatelja. Sudac Alija Palabiyik (Turska).
Strijelci: 1:0 Bus (69, Cvetković), 1:1 Ohandza (80, Savvas), 1:2 Erceg (86).
Levski: Mitrev – Cvetković, Jablonski, Pirgov, Goranov – Rosu (od 83. Borimirov), Panajtov (od 46. Adeniji) – Prohaska, Gomez, Narh (od 57. Bus) – Mapuku. Trener Nikolaj Mitov.
Hajduk: Stipica – Tudor, Nižić, Lopez, Memolla – Savvas, Radošević, Hamza (od 84. Kožulj) – Vlašić (od 78. Ohandza), Futacs, Erceg (od 87. Said). Trener Joan Carrillo.

Komentiraj