uvijek na mreži

GODIŠNJICA SMRTI: „Neću politiku u svoju butigu!” govorio je legendarni Meštar

Boris Dvornik je bio hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist, te jedan od najvećih predstavnika hrvatske kinematografije. Rođen je 16. travnja 1939. u Splitu. Talent za glumu otkrio je u djetinjstvu dok je nastupao u dječjim predstavama. Nakon školovanja za električara, počeo se profesionalno baviti glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug, s tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vrijeme rata pokušava spasiti mladu Židovku oženivši se njome. Nakon filma stekao je veliku popularnost, koju potom učvršćuje igrajući suvremene likove u komedijama Martin u oblacima (1961.) i Prekobrojna (1962.) Branka Bauera. Do sredine 1960-ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966. godine počinje se s velikim uspjehom pojavljivati i u filmovima s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most (Hajrudin Krvavac, 1969.) i Kad čuješ zvona (Antun Vrdoljak, 1969.) nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli.

Za ulogu u ratnom filmu U gori raste zelen bor (Antun Vrdoljak, 1971.) i za ulogu šofera-zavodnika u Opkladi (Zdravko Randić, 1971.) osvojio je Srebrnu arenu. Nastupio je u više od 40 dugometražnih igranih filmova, u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija. Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao 1970-ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji ˝Naše malo misto”, a potom i ulogom brijača Meštra u seriji ˝Velo misto˝. Nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik uglavnom je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

Okušao se i u glazbi, a najpoznatiji je duet s Oliverom u pjesmi Nadalina, te prepoznatljiva uvodnoa špica Našeg malog mista.

Mlađim generacijama manje je poznato da je bio i saborski zastupnik. Naime, prijateljevao je s Antunom Vrdoljakom koji ga je nagovorio da se kandidira za zastupnika u Hrvatskom saboru. To mu je pošlo za rukom 1992. kada se kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice kandidirao i postao zastupnik, ali je vrlo brzo odustao.

Umro 24. ožujka 2008. u svom splitskom domu od srčanog udara.

Foto: Facebook

Komentiraj