uvijek na mreži

HNK Split: Večeras premijera Trubadura

Verdi je iz više nego zamršenog libreta izvukao upravo ono do čega mu je tada bilo najviše stalo – markantno ocrtane likove i napete dramske situacije – pa upravo zato, čak 165 godina od nastanka opere, govoriimo o njoj (uz Rigoletta i Traviatu) kao o ključnom mjestu njegove romantične trilogije.

Verdijeva Trubadura premijerno u Splitu u kazališnoj sezoni nije bilo još od 1994, a na Splitskom ljetu od 2007. Eto sjajne prilike poznavateljima ovih izvedbi da usporede nekadašnje pjevačke kreacije s današnjima, a mladoj generaciji da vide i čuju kako izgleda jedno klasicno postavljanje opere puno glumackih kreacija scenskog spektakla,borbi ljubavi i strasti Verdijeva Trubadura pod ravnanjem maestra Harija Zlodre i u režiji Roberta Boškovića.

08112018-HNK Split-Opera Trubadur-premijera, 2.postava na sceni.
Snimio:Matko Biljak

Radnja Trubadura odvija se u španjolskoj pokrajini Aragon u petnaestom stoljeću te dočarava njen snažan misticizam, žestoke temperamente i uskovitlane strasti protkane glazbom čudesne ljepote, divlje energije i vokalnih dionica ispunjenih plamtećim osjećajima.

Zaplet se temelji na suparništvu grofa od Lune i pobunjenika Manrica koji se natječu u pridobivanju naklonosti plemkinje Leonore. Glavni pokretački elementi opere su romantična ljubav, ljubomora i osvetoljubivost. Opera je iznimno tragična i prepuna smrti, što dodatno pojačava njen mračni i tajanstveni romantizam. Zbog same činjenice da je sve tako mračno, temelj moje režije i uplitanja u dramaturgiju odnos je Azucene prema majci, odnosno nit koju Azucena teško prekida s pokojnom majkom, oživjavajući je kao neku vrstu zemaljskog duha. Njihova povezanost utječe na cijelu radnju opere, pa je priča o njima prikazana putem mappinga i holograma, koji operi utiskuju snažan, čak spektakularan vizualni dojam.

08112018-HNK Split-Opera Trubadur-premijera, 2.postava na sceni.
Snimio:Matko Biljak

Libretto je nastao po istoimenoj drami slavnog španjolskog romantičara Gutierreza. Problemi koji su nastajali prilikom izrade libretta uglavnom su se sastojali u Verdijevom nastojanju da zadrži i očuva svu zamršenost priče. Autorski tim Trubadura po prvi put u to vrijeme u operu dovodi romsku manjinu prikazujući sam čin njihova hapšenja te odvođenja u tamnicu grofa Lune, a budući da kroz cijelu operu pratimo njihovu sudbinu, to me navelo da produbim režiju njihova ugnjetavanja i mučenja.
Uloge: Daniela Schillaci, Terezija Kusanović, Ivan Momirov, Jure Počkaj, Ivica Čikeš, Bjanka Ivas, Špiro Boban, Zdeslav Petrašić, Tonči Banov, Radoslava Mrkšić, Uršula Najev, Orkestar, Zbor i Balet HNK Split.

 

Foto: Matko Biljak

Komentiraj