uvijek na mreži

Hoće li se pričesti i krizme ipak održati?

Dolaskom proljeća dolazi i vrijeme primanja važnog sakramenta za sve mlade vjernike – krizme. Da je normalno vrijeme, najveća bi briga većine mladih i njihovih roditelja bila gdje skrojiti haljinu ili odijelo, koga pitati za kumstvo i koji prostor unajmiti, ali u ovo pandemijsko vrijeme upitno je hoće li se sv. Potvrde uopće održati.

Na sjednici dekana Splitsko-makarske nadbiskupije odlučeno je da se ove godine u našoj nadbiskupiji neće odgađati slavlje sv. Potvrde. Prijavljene su 202 krizme koje će biti proslavljene u razdoblju od 10. travnja do 16. kolovoza 2021. No, može li porast novooboljelih sve to još jednom promijeniti?

Treba imati na umu da je zbog kompletnog zatvaranja u ovo vrijeme prošle godine cijela jedna generacija ostala „nekrizmana“, a nove generacije, naravno, samo dolaze. Iako je bilo planirano spojiti sadašnje trećaše s drugašima i krizmati iz zajedno, zbog pogoršanja epidemiološke situacije sve se više župa okreće razdvajanju tih slavlja ili u različite termine istoga dana ili u kompletno različite dane. Uz najavljeno dodatno pooštravanje epidemioloških mjera, upitno je hoće li i takvo održavanje biti dozvoljeno i, ako neće, kako će se nadoknaditi. Naime, ukoliko se krizme odgode i ove godine, dogodine ćemo imati tri generacije, a takve će zaostatke biti teško nadoknaditi, pogotovo uzimajući u obzir da će jedna od generacija u zaostatku tada već biti maturanti. Treba napomenuti i kako je iznimno ove godine dozvoljeno župnicima župa da dijele sakrament Potvrde, što je do sada bilo u ingerenciji biskupa ili, u slučaju Splitsko-dalmatinske županije, nadbiskupa. Kako doznajemo, generalni stav većine crkvi je da se krizme održe pošto-poto, upravo kako bi se izbjegla dodatna „kaskanja“. Ako je suditi prema dosad poznatom, većina će župa, pogotovo manjih u Splitu i okolici, dodatno ograničiti broj osoba kojima će biti dozvoljen ulazak, najvjerojatnije samo kuma / kum te krizmanica / krizmanik.

Izgleda da ćemo se morati priviknuti na manji broj ljudi na obiteljskim okupljanjima i svečanostima, a nadamo se da će, ako ne ove godine onda barem dogodine, najveća briga budućih krizmanika biti dilema između ribljeg i mesnog menija u restoranu za feštu.

Komentiraj