uvijek na mreži

Hoćemo li osvježenje tražiti u rijekama i jezerima?

Piše: Ojdana Koharević

Iza prvog toplinskog vala na početku kalendarskog ljeta stiže još jača žega u dane vikenda te u zadnjim danima lipnja!

Vrućina, sparina, žega, s temperaturama iznad 30, a mjestimice i iznad 35 stupnjeva, koje smo najavili u prvoj ljetnoj prognozi vremena, obistinila se već uoči vikenda diljem  Dalmacije. 

Tako su temperature tijekom petka prelazile 30 stupnjeva, a mjestimice i iznad 35 stupnjeva koliko se mjerilo u zaleđu Omiša, na šibenskom području, te na širem zadarskom području. Zanimljivosti radi, u isto vrijeme dok je u većem broju mjesta u Dalmaciji bilo oko 35  stupnjeva Celzijusovih, na krajnjem jugu, mjerile su se čak 5, 6 stupnjeva niže temperature.

O vrućini, sparini i žegi na početku ljeta 2022. će se još puno pričati i pisati, a uz visoke temperature zraka zabrinjavaju i sve toplije temperature mora, sada su već pretoplih od 25 do 28 stupnjeva. Nastavi li se niz dugih vrućih dana, ne bi bilo čudno da mnogi umjesto na moru osvježenje potraže u rijekama i jezerima, ali s rijekama u Dalmaciji, podsjećamo, uvijek treba biti na oprezu.

Ako ste od onih koji ne podnose vrućine, možete birati domaće planinske vrhove ili poletjeti nakratko u Irsku, tamo je u Corku prohladnih 14, ili u Pariz na 23 stupnja Celzijusiva pa čak  i put juga, u Portugal gdje se mjeri škrtih 15-tak stupnjeva, a lokalno i hladnije.

Vrijeme je nepredvidivo na cijelom europskom kontinentu pa će lipanj ove godine, kako kažu tamošnji meteorolozi biti jedan od hladnijih u povijesti mjerenja

Komentiraj