uvijek na mreži

Hrvatski i svjetski božićni napjevi na Božićnom koncertu Zbora HNK Split i Orkestra HRM

Zbor Hrvatskog narodnog kazališta Split i Orkestar Hrvatske ratne mornarice u subotu 23. prosinca s početkom u 20 sati na sceni HNK Split izvest će Božićni koncert. Izvedbom hrvatskih i svjetskih božićnih pjesama će ravnati maestro Tonći Ćićerić, a kao solisti nastupit će Antonija Teskera, Saša Jakelić i Ana Opačak. Program je sastavljen od prigodnih božićnih pjesama u rasponu od Händelove Joy to the World, Adamove Cantique de Noël do uobičajenih standarda kao što su  Berlinov White Christmas, tradicionalnih pjesama Adeste fideles i O, Happy Day do obrada nešto novijih popularnih naslova kao što su Happy Xmass (War is Over) Johna Lennona ili Feliz Navidad Jose Feliciana.

Tonći Ćićerić surađivao je kao dirigent s opernim orkestrima u Zagrebu i Splitu, Hrvatskim komornim orkestrom, Orkestrom Hrvatske vojske, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Mostar. Umjetnički je ravnatelj i dirigent Gradske glazbe Solin, s kojom je osvojio brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima, a od 2012. dirigent je Orkestra Hrvatske ratne mornarice. Na XXV. natjecaju hrvatskih puhačkih orkestara 2011. dobio je Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju interpretaciju skladbe hrvatskog skladatelja, a 2013. proglašen je najboljim dirigentom srednjeeuropskog natjecanja puhačkih orkestara Mitteleuropa Blasmusikfest u Splitu. Bavi se skladateljskim i aranžerskim radom, za što je nagrađivan u zemlji i inozemstvu.

Orkestar Hrvatske ratne mornarice  osnovan je 1991. u Splitu i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području. Utemeljen je u danima Domovinskog rata, da bi u tim okolnostima pridonio identitetu i profiliranju svih pozitivnih i humanih stremljenja, izrastavši do danas u istaknutog promicatelja kulturnog života sredine u kojoj je ponikao. Od 2008. godine Orkestar HRM djeluje u sastavu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. . Stotine ostvarenih koncerata i ne manje drugih izvedbi, svjedoče o reputaciji Orkestra i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog mornaričkog glazbenog tijela. Zapovjednik Orkestra Hrvatske ratne mornarice je satnik Milan Milas, a dirigent mo. Tonći Ćićerić.

Komentiraj