uvijek na mreži

Irci danas slave svoga zaštitnika – Dan svetog Patrika

Dan svetog Patrika podsjeća nas na pivo, hranu, irsku glazbu i dobru zabavu. Irci Dan svetog Patrika smatraju religioznom svetkovinom koju slave u crkvi, a popodne sa svojim obiteljima. Tek 1995. godine Dan svetog Patrika počeo se koristiti u turističke svrhe, te kao promocija Irske.

Najmasovnija proslava Dana svetog Patrika je u Dublinu u Irskoj, iako je prva održana u Bostonu u SAD-u 1737. godine. Od tada se slavi diljem SAD-a, iako tamo nije službeni praznik. Osim u SAD-u i Irski, Dan svetog Patrika svake godine postaje sve masovniji a proslave se održavaju diljem svijeta.

Patrik je rođen oko 385. godine u Velikoj Britaniji pod imenom Magonus Sucatus Patricius. U Irsku je stigao kao rob kad su ga sa 16 godina oteli irski gusari. Bio je pastir, običan mladić koji nije vjerovao u Boga, međutim na pašnjacima uz stada ovaca postao je pobožan, počeo se moliti Bogu. Nakon nekoliko godina ropstva, Patrik je uspio pobjeći u Britaniju gdje je postao đakon, a nakon povratka u Irsku i biskup. Imao je veliku ulogu u preobraćanju iraca na kršćanstvo, organizirao je biskupije diljem Irske pa i šire. Umro je 17. ožujka 461. godine, kod irskog grada Downa.

Irski vilenjak ili leprechaun, bradati je patuljak odjeven u zeleno s velikim šeširom na glavi. Legenda kaže da su leprechauni bili postolari koji su novac od izrađenih cipela stavljali u lončić i sakrili ga na kraju duge. Ako ga čovjek ikad ulovi, leprechaun mu mora za oslobođenje ispuniti tri želje. Danas na Dan svetog Patrika, Irci imaju običaj sakriti novčiće koje onda djeca traže, u nadi da će možda naletjet i na vilenjaka.

Kakve veze ima djetelina sa Irskom i Patrikom? Sveti Patrik koristio je djetelinu sa tri lista kao simbol Svetog Trojstva, odnosno da bi lakše prikazao tri osobe Boga, oca, sina i Duha Svetoga. Četvrti list predstavlja božju milost, odnosno sreću jer su takve djeteline vrlo rijetke. 

Komentiraj