uvijek na mreži

Kad ste posljednji put jeli palačinke u vinskom šatou?

Palačinke u vinskom šatou nekada su bile omiljeni desert koji se posluživao u finim restoranima, a u prošlom su stoljeću predstavljale luksuzniji završetak nedeljnog ručka. Kad danas pogledate jelovnike u palačinkarnicama, nećete pronaći ništa slično ovom desertu. Zato mi je palo napamet upitati vas kad ste ih posljednji put jeli? Možda biste ih htjeli napraviti?

Palačinke ispecite prema vlastitom receptu. Sigurno imate neki koji je “najbolji”.

Punjenje je uglavnom uvijek isto – mljeveni orasi sa šećerom (količina šećera opet po vašem guštu). Orahe prelijte s malo vrućeg mlijeka, namažite palačinke i krenite u pripremu vinskog šatoa.

Vinski šato

Pjenjačom razmutiti dva žumanca i tri velike žlice šećera u prahu, dodati 1 dl bijelog vina i tući pjenjačom dok se ne postigne čvrsta i glatka smjesa. Za ovo miješanje potrebna vam je vodena kupelj. Bitno je da se sve odvija nad parom kako se jaja na dnu posude ne bi zgrušala. Krema ne smije biti previše slatka, ali ne i previše kisela, a to ovisi upravo o vrsti vina i količini šećera. Kada je sve gotovo napunjene palačinke preliti vinskim šatoom, posuti mljevenim orasima i poslužiti uz čašu polusuhog, jako ohlađenog pjenušca. U slast!

Komentiraj