uvijek na mreži

Kolaž splitskog Baleta uoči Dana hrvatskog Baleta

Uoči Dana hrvatskog baleta u subotu 3. studenog s početkom u 20 sati Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će plesnu predstavu nazvanu Connect 2, plesni kolaž sastavljen od koreografskih uradaka Igora Kirova Pisma za njega i From Side to Side. Uz profesionalce, soliste i članove ansambla u ovoj će plesnoj večeri nastupiti i mlade polaznice Baletnog studija splitskog kazališta u dobi od sedam do 18 godina i na taj način predstaviti i budućnost splitskog baleta. Cijena ulaznice za ovu jedinstvenu večer posvećenu plesu je samo 30 kuna.

Prije 142 godine, 4. studenog 1876, u kazališnom su programu praizvedbe opere Nikola Šubić Zrinjski u Zagrebu po prvi put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere. Taj se događaj smatra početkom profesionalnog bavljenja baletnom umjetnošću u Hrvatskoj, a Balet HNK Split obilježava ove godine taj datum po drugi put.

Večer će započeti koreografskim uratkom baletne pedagoginje Elene Nikolajve Tarantella u kojem će, uz tradicionalnu talijansku glazbu, plesati polaznice treće godine Baletnog studija. Slijedi nastup učenica grupe za moderni balet koje će otplesati koreografiju Septet Remusa Dimachea. Solisti i članovi ansambla splitskog Baleta izvest će Pisma za njega u koreografiji Igora Kirova, plesni komad poznat splitskoj publici iz diptiha Bernstein pleše, na skladbu možda i najznačajnijeg imena američke glazbe Leonarda Bernsteina Serenada za violinu, gudački orkestar, harfu i udaraljke Nakon Platonova simpozija. Potom će polaznice 4. i 6. godine Baletnog studija na glazbu iz filma Amelie izvesti koreografiju njihove pedagoginje Korane Bilan, nakon čega se na scenu vraćaju učenice grupe za moderni balet s izvedbom Step by Step, još jednom koreografijom Remsa Dimachea. Večer će zaključiti plesači splitskog Baleta izvedbom plesnog broja From Side to Side koreografa Igora Kirova na glazbu Balanescu kvarteta.

Komentiraj