uvijek na mreži

Koliko je u godini dana, toliko je u travnju vremena!

Uskrs je ove godine 4.4., a ovaj datum u pučkoj meteorologiji označava poznata talijanska uzrečica ‘Quattro aprilanti, quaranta duranti’ po kojoj će vrijeme biti onakvo kakvo nas prati 4.travnja. I kod nas postoji inačica ove stare  izreke pučke meteorologije  ‘4.4. što nam daje 40 dana traje’. 
Ako je vjerovati ovoj uzrečici, što se Dalmacije tiče, pratit će nas bura, sunce i tek prolazna, povremena naoblaka, s dosta hladnijim temperaturama od prošlih dana.
Postoji i druga verzija po kojoj prva 4 dana travnja navješćuje 40 dana. Vodimo li se tom izrekom, u narednom bi razdoblju moglo biti svih vremenskih pojava; sunca, bure, juga i kiše.
Promjenjivost travnja i mogućnost hladnijeg vremena opisuje i ova talijanska uzrečica
‘April no te scoprir!’, koju bismo mogli prevesti kao: ‘Ne razodijevaj se u travnju!’, a kod nas se kaže ‘Dok ne stigne mjesec maj, ti ne skidaj zimski halj’.


Iako se klima znatno promijenila, a i tehnologija je preuzela vodeću ulogu u prognoziranju vremena, u narodu su još uvijek popularne izreke o vremenu koje nagovješćuju slab ili plodan urod na poljima, a pogotovo u ovom mjesecu. Jedna od njih je ‘Mokar travanj – suh lipanj’,  dok druga glasi ‘Travanj vlažan – bogat ražanj’. Kiše u ovom mjesecu opisuje i izreka ‘Travanjska mokrina daje sijena i vina’, a ćudljivost vremena u travnju uzrečica
‘Koliko je u godini  dana, toliko je u travnju vremena’.

Komentiraj