uvijek na mreži

Kos: Ovo je jedina opereta o nogometnom klubu na svijetu

Tijardovićeva “Kraljica lopte” opet je, nakon 1926. godine kada je premijerno izvedena na Starom placu, na sceni. Mjuzikl o Hajduku bit će izveden na Poljudu, tri predstave su planirane, i to 30. lipnja te 1. i 2. srpnja. Broj mjesta je ograničen, tek 600 sretnika moći će pogledati “Kraljicu lopte”, a prva predstava je već davno rasprodana.
Dirigent je Hari Zlodre, a režiju, koreografiju i adaptaciju potpisuje Jelena Bosančić. Prošla je 91 godina od premijere, a Tijardovićev motiv bila je utakmica reprezentacija Jugoslavije protiv Čehoslovačke u kojoj je deset igrača Hajduka igralo u prvoj momčadi, a samo vratar Otmar Gazzari nije mogao biti u postavi, jer je imao talijansko državljanstvo.
– Splitsko dalmatinska županija među prvima se uključila u ovaj bitan projekt. To nije sportski, ni politički projekt, to je projekt za nas Dalmatince, kojim ćemo pokazati kako zajedništvo funkcionira. Županija će uvijek biti otvorena za ovakve projekte – kazao je župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.
Hajdukov predsjednik Ivan Kos bio je oduševljen prijemom u Županiji.
– Zadovoljstvo je najaviti operetu Kraljicu lopte, veliko hvala našim partnerima, koji su prepoznali ideju, koja je potakla od studenata. Ovo je lijepa priča, uvijek govorimo da je Hajduk više od nogometa što potvrđujemo i ovom operetom. Hajduk je u povijesti imao i uspona i padova, ali prednjači u kreativnosti. Te davne 1926. godine kada je Tijardović napisao prvu, a do danas i jedinu operetu o nogometnom klubu, bili smo jedinstveni, po tome smo europski i svjetski prvaci – rekao je Kos.
Studenti splitskog sveučilišta su pokrenuli i realizirali cijelu ideju, povratak “Kraljice lopte” na scenu je njihov projekt, o njima je govorio rektor Šimun Anđelinović.
– U ovom projektu uspjeli smo da su studenti bolji od nas. Naši talentirani studenti su naša prednost, uvijek ćemo im pružiti šansu da se pokažu, da se istaknu. Oni mogu biti pokretač juga Hrvatske, zamašnjak, koji može pokrenuti nove industrije – kaže Anđelinović.
Predsjednik Studentskog zbora Umjetničke akademije Luka Jadrić, začetnik ideje, jedva čeka kad će izvedba.
– Bio je to ambiciozan projekt, trebalo je puno truda, imali smo puno problema, vjerovali smo da možemo bez ničega, a kada smo dobili prvih 20 tisuća kuna od Sveučilišta dobili smo vjetar u leđa. Ovo je projekt, kojeg smo pripremali godinu dana. U svemu je sudjelovali preko sto ljudi, uživamo u svakom trenutku – rekao je Jadrić.

Komentiraj