uvijek na mreži

Kraljica lopte zaslužuje biti na redovnom repertoaru HNK

Ostala su još samo dva dana do spektakularne premijere operete „Kraljica lopte“! U petak, u 21 sat na Poljudu, prvi put nakon 1926. godine, bit će izvedeno djelo Ive Tijardovića posvećeno Hajduku. Autori i sudionici predstave simbolično su ispred Hajdukove murve pokraj Starog placa, gdje je predstava prvi put izvedena, otkrili još poneke detalje pripreme ovog projekta.
– Ovo je šećer na kraju kazališne sezone. Zadovoljstvo mi je što sa studentima nakon 91 godine publici mogu otkriti „Kraljicu lopte“ koja zaista zaslužuje biti na redovnom repertoaru HNK, ravnopravna uz Tijardovićev „Splitski akvarel“ i „Malu Floramye“. Glazba pokazuje sve vrijednosti Tijardovića kao skladatelja, a ja sam presretan što sam ovo radio s Jelenom i studentima Akademije gdje već dugo predajem. Što se mene tiče, svi su prošli godinu – rekao je dirigent Hari Zlodre.
Njegove riječi prisnažila je i redateljica Jelena Bosančić.
– Ovaj projekt nije samo Tijardovićeva „Kraljica lopte“, otrgnuta od zaborava nego predstavlja i svu težinu s kojom smo se mi suočavali dok smo ga pripremali. U tome je i poveznica na ovu murvu ispod koje sjedimo, koja predstavlja Hajduk i ono što je klub predstavljao kad je nastao, a to su mladenački bunt i žar. Prepoznala sam da su se s istim osjećajima grupirali i glumci kad sam pristala raditi na projektu. Hvala im svima, a ja sve pozivam da dođu na Poljud i uživaju u predstavi – rekla je redateljica Bosančić.
Glavne uloge Mile i Slavka tumače Tea Požgaj i Ivan Samodol, Varaždinka i Šibenčanin koji su morali dobro izbrusiti splitski naglasak.
– Pomirujem svoj šibenski sa splitskim idiomom i nadam se da neću nikoga razočarati. Slavko je jedan zaljubljeni momčić, berekin, nogometaš, koji cijelo vrijeme trči za Milom i iako sam nov u svijetu glume, uživao sam pripremajući se za ulogu pogotovo zato jer je Jelena jako uvjerljiva u svemu što kaže – kazao je Ivan Samodol, a „njegova“ Mila, Tea Požgaj u istom tonu dodala:
– Nisam mislila da ću jednom morati savladati splitski naglasak, bila je to muka, ali nadam se da će biti dobro. Čast mi je što imam glavnu ulogu, baš mi je prirasla srcu, a predstavu treba pogledati jer je puna energije i života – istaknula je glavna solistica.
Na konferenciji za medije sudjelovali su još i Damir Mihanović Ćubi (biljeter Tonko), Tajana Jovanović (Marženka Prohaskova), Stefan Kokoškov (Matjej Prohaska) te scenograf Ozren Bakotić i kostimograf Mladen Radovniković. Više detalja o glumačkoj postavi i cijelom timu dostupno je nawww.kraljicalopte.com
Premijera predstave odavno je rasprodana, a ostalo je još nešto ulaznica za izvedbe u subotu i nedjelju, 1. i 2. srpnja po cijeni od 100 kuna, koje se mogu kupiti:
– u Hajdukovom fan shopu radnim danom od 9 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati
– na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta radnim danom od 9 do 14 sati
– u menzi „Kampus“ u sklopu Studentskog doma „Dr. Franje Tuđmana“ radnim danom od 9 do 14 i od 17 do 20 sati
Iza projekta stoje Studentski zbor Umjetničke akademije u Splitu, a podržavaju ga Sveučilište u Splitu, Umjetnička akademija, splitski HNK i HNK Hajduk.
Komentiraj