uvijek na mreži

MATKO BOTIĆ NOVI JE UMJETNIČKI VODITELJ KAZALIŠTA PLAYDRAMA

 

Dosadašnji osnivači kazališta PlayDrama iz Splita, Elvis Bošnjak i Lina Vengoechea prepustili su svoja osnivačka prava teatrologu Matku Botiću i glumici Petri Kovačić. Matko Botić, teatrolog, dramaturg i predavač na Umjetničkoj akademiji u Splitu, novi je umjetnički voditelj kazališta PlayDrama, a Petra Kovačić nastavit će raditi kao voditeljica i organizatorica Glumačkog studija PlayDrama. Kazalište PlayDrama osnovano je 2008. godine, s ciljem promoviranja suvremenog dramskog teksta. Svoju prvu premijeru imalo je u rujnu 2009. praizvedbom drame “Udarac”.

Pod vodstvom Elvisa Bošnjaka kazalište je izvelo četrnaest premijera s profesionalnim ansamblom, predstavljajući suvremene hrvatske i svjetske dramatičare, te osam premijera s polaznicima Glumačkog studija. Osvojili su nekoliko vrijednih priznanja.
Predstava “Zbunjoza” zavrijedila je ove godine nominaciju za najbolju predstavu za Nagradu hrvatskog glumišta.
Kazalište PlayDrama sudjelovalo je na većini hrvatskih kazališnih festivala, gostovalo više od 150 puta u četrdesetak hrvatskih gradova i odigralo ukupno više od 500 predstava. Ostvarili su i brojne produkcijske i druge suradnje, od Solinskog i Splitskog ljeta, Gradskog kazališta lutaka i Gradskog kazališta mladih Split, Multimedijalnog kulturnog centra Split, Radio Splita, Udruge Most, Agencije za odgoj i obrazovanje, kluba Quasimodo, do Festivala francuske kulture Rendez vous, Kazališta Marina Držića, HNK Zadar, Goethe Instituta i hrvatskog ITI Centra. Brojni mladi glumci odigrali su svoje prve uloge u ovom kazalištu. Više od 500 djece i odraslih pohađalo je radionice Glumačkog studija PlayDrama. U ovom trenutku studio broji više od 150 članova.
Pod umjetničkim vodstvom Matka Botića kazalište PlayDrama zadržat će svoje programske interese usmjerene prije svega prema suvremenom dramskom tekstu. S tim ciljem započeta je suradnja s jednim od najboljih hrvatskih dramskih pisaca Tomislavom Zajecom, praizvedba čijeg se novog dramskog djela u produkciji kazališta PlayDrama očekuje iduće godine. Nastaviti će se razvijati i programska cjelina pod nazivom “Klasici u rebama” u kojem se šansa daje prvenstveno mlađim glumcima, te program Glumačkog studija. Upravo će mladi polaznici ovog studija, u dobi od 10 do 14 godina, odigrati i prvu slijedeću premijeru kazališta PlayDrama, radi se o velikom djelu A. S. Puškina “Evgenij Onjegin”, koju ćemo moći vidjeti koncem veljače na pozornici Gradskog kazališta lutaka Split, u režiji splitske glumice Anastasije Jankovske. Kazalište PlayDrama nastavlja s velikim uspjehom igrati predstavu “Ubojstvo u klubu Quasimodo” koja je na Sceni 55 Hnk Split rasprodala svih jedanaest izvedbi ove jeseni. Uskoro nas očekuju i izvedbe predstava “Zbogom Natalija Petrovna” i “Zbunjoza”. Nakon gotovo deset godina rada kazalište PlayDrama još je uvijek beskućnik u svom gradu. U ovom trenutku kazalište PlayDrama izvodi svoj program na pet različitih pozornica u Splitu. Problemi koje ovakva raspršenost postavlja pred malenu ekipu u tehničkom i organizacijskom smislu biti će glavni izazov i novom vodstvu kazališta. Pored programskih sadržaja, potreba za stjecanjem osnovnih mogućnosti za izvođenje kontinuiranog programa na jednoj pozornici, koja zadovoljava profesionalne uvjete, ostaje glavni cilj ovog kazališta u Novoj godini.

Komentiraj