uvijek na mreži

Mlaka voda s limunom na prazan stomak ipak ne sagorijeva masti?

Može li trik za koji ste čuli bezbroj puta, čaša tople vode sa limunom na prazan stomak učiniti čuda po pitanju vaše kilaže? Svjetski stručnjaci kažu da iako vam ovaj napitak može biti dobar saveznik, on sam po sebi ne sagorijeva masnoće i zato ne treba očekivati čuda.

Beyonce i Madonna samo su neke od slavnih ljepotica koje tvrde kako je voda s limunom čudotvorni napitak mladosti koji im pomaže održati savršenu liniju. One su uvjerene kako im ovo piće pomaže u mršavljenju, ali jesu li te tvrdnje istinite?

– Topla voda sa limunom sama po sebi ne dovodi do gubitka kilograma – kratka je i jasna dr Alice Ramsey  iz američke Akademije za nutricionizam i dijetetiku. Ovo osvježavajuće piće može vam pomoći smršavjeti samo ako ga pijete umjesto nekih drugih pića kao što su sokovi, gazirani napitci i kava sa šećerom. Na taj način smanjujete unešene kalorije.

Ispijanje vode s limunom, bilo da je topla ili hladna, pomaže i u poticanju metabolizma, no isto bi vam bilo i da pijete najobičniju vodu, bez ikakvog dodatka, tvrdi Ramsey. Evo i zašto:

– Jako je bitno da vaš organizam bude dobro hidriran jer na taj način potičete metabolizam. Međutim, ako nemate naviku piti običnu vodu, dodavanje limuna može biti dobar način da dodate malo ukusa bez ikakvih kalorija.

Mit o tome da je voda s limunom čudotvoran sagorijevač masti vjerovatno je nastao jer ovaj napitak doista može kratkoročno učiniti da izgledate mršavije, ali to je samo zato što pomaže kod problema sa nadutošću, a djeluje i kao blagi diuretik. Međutim, ako dugoročno imate problema sa zadržavanjem viška tekućine u tijelu, limun vam neće znatno pomoći – tvrdi dr. Alice Ramsey.

Komentiraj