uvijek na mreži

Motar – diuretik koji pomaže u mršavljenju

U antičkim mitovima motar je hrana bogova, a u narodnoj medicini koristi se kao diuretik te za ublažavanje probavnih tegoba. Odličan je za čišćenje organizma, olakšava mršavljenje.

Motar raste na stijenama ili u pijesku blizu mora, zbog čega ima osebujan okus, slan i aromatičan, pa na raznovrsne načine može oplemeniti prehranu. Zahvaljujući KŠR Arbun iz Supetra doznali smo kako ga ukiseliti. Recept je pripremila Tija Mlinac.

POTREBNI SASTOJCI:

Motar – voda – domaći ocat –šećer – papar u zrnu

PRIPREMA:

Nabrati motar na mjestu na kojem nema previše ljudi i životinja. Motar je dobar za branje ako puca prilikom branja. Bere se u proljeće negdje do blagdana Sv. Petra (29.06.). Beru se mladi (svijetlo zeleni) i stariji (tamno zeleni) listovi. Sve po želji. Motar pročistiti od ostalih biljaka i trava, skinuti mu deblje stabljike. Možete ga i ne morate prokuhavati prije kiseljenja. Staklenku sterilizirati kratkim prokuhavanjem u kipućoj vodi te ju ostaviti da se malo ohladi. Ohlađenu staklenku napuniti količinom očišćenog motara po želji. Tekućina za kiseljenje se priprema od domaćeg octa i vode u omjeru 1 : 3 i jedne žličice šečera. Tekućinu zakuhati, ostaviti da ključa 10-ak sekundi te je potom ostaviti da se malo ohladi. U staklenku s motarom dodajte papra u zrnu po želji. Možete dodati i malo divljeg koromača i/ili lovorov list. Tako ukiseljeni motar možete konzumirati već nakon nekoliko dana a traje dosta dugo. Ovakav postupak kiseljenja možete primijeniti i za kiseljenje kapara.

Foto: KŠR Arbun
Komentiraj