uvijek na mreži

Na današnji dan umro je Freddie Mercury

Na današnji dan, 24. studenog 1991. godine umro je britanski pjevač, pisac i producent Farrokh Bulsara, svijetu poznat kao Freddie Mercury.

Freddie je rođen u državi Zanzibar, koja 1964. postaje dio afričke države Tanzanije, pod imenom Farrokh Bulsara.
U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe Queen primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi sastava. Freddie je izradio i poznati logo grupe.

U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona, konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava – Queen.

Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je Bohemian Rhapsody, s albuma A Night at the Opera iz 1975. godine. O čemu točno govori ta pjesma nitko sa sigurnošću ne može reći. Naime, s jedne strane, to je priča o čovjeku koji priča o ubojstvu svoje majke i završava na suđenju, dok je s druge strane to besmislena mješavina firentinskih astronoma, Rossinijevih karaktera i Scaramouchesa. Kako bilo, u Britaniji se zadržala 9 tjedana na broju jedan top ljestvice.
Napisao je između ostalih We are the Champions, Crazy Little Thing Called Love, Barcelona, te prvu veliku uspješnicu grupe i publici vrlo omiljenu Love of My Life, koju je posvetio Mary Austin.
1987. godine, oko Uskrsa, Freddie je saznao da boluje od AIDS-a ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti 24. studenog.

Komentiraj